Így néz ki a világ első víz alatti farmja

700 növénynek ad otthont.
A végső cél az önellátó víz alatti gazdálkodás megteremtése, ami alkalmazható lenne a világ vízhiányos részein.
Az északnyugat-olaszországi Liguria régióban található Noli víz alatti farmjai azonban új dimenzióba repítik a kertészkedést – írja az Atlas Obscura nyomán a Sokszínű vidék.

Közvetlenül Noli strandja mellett egy profi búvárcsapat létrehozta a világ első víz alatti farmját. Több mint 700 növényt, köztük paradicsomot, bazsalikomot és epret termesztenek hat víz alatti üvegházban, amelyek a tengerfenékhez vannak rögzítve 28 kivehető csavarral.

A Nemo’s Garden nevű projekt Sergio Gamberini vegyészmérnök ötlete, aki búvárvállalkozást vezet.

2013-ban állt elő az ötlettel, miután több helyi gazdával is elbeszélgetett. Néhány nappal később lemerült Noli öblének fenekére, és egy műanyag léggömbbe egy bazsalikommagos vázát helyezett. 48 óra elteltével a magok kikeltek, és Gamberini úgy döntött, hogy kiterjeszti a kísérletet.

A növényeket egy hibrid technikának köszönhetően termesztik, a napfényt, elektromos árammal és a földről csőrendszeren keresztül szivattyúzott édesvízzel egészíti ki. A projekt végső célja az önellátó víz alatti gazdálkodás megteremtése, ami alkalmazható lenne a világ vízhiányos részein.

Mit szóltok az ötlethez?

 

Ez lett Magyarország kedvenc kilátója. Ezek a legnépszerűbb úticélok Magyarországon.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: Nemo’s Garden/Facebook)