Így néz ki a nyomornegyed, amit a nincstelenek palotájának hívnak

Nyomornegyed lett az egykori mintalakótelepből.

Kambodzsa sokáig francia gyarmat volt, de 1953-ban függetlenné vált.

Bár a francia függés időszaka alatt is szépen fejlődött az ország, ezt a folyamatot önállóan is tartani tudta, sokáig Ázsia gyöngyének is nevezték.

White Building szomorú története

A fővárosban egyre nagyobb kereslet volt az olcsó, munkások számára is megfizethető lakások iránt, hiszen a gazdasági fejlődés miatt sok vidéki munkavállaló érkezett Phnompenbe. A White Building, vagyis a fehér épület ötlete ezt a problémát szerette volna megoldani: a mintalakótelepen 468 lakást hoztak létre, ami az alacsonyabb jövedelmű rétegek számára is megfizethető volt, a célja pedig az volt, hogy a vidékieket is bevonják a modern városi életbe. Volt itt iskola, üzletek, orvosi rendelő, és remek közösségi élet alakult ki.

Ez az idilli légkör azonban csak néhány évig tartott, ugyanis a vietnámi háború és következményei a kambodzsai fővárost sem kímélték. Az országban egy puccs után polgárháború tört ki, a kommunista vörös khmerek pedig a ’70-es években szinte teljesen elűzték vagy kiirtották Phnompen lakosságát, így az egykori virágzó mintalakótelep is sokáig csak üresen állt.

A főváros a ’80-as évektől kezdve újra fejlődni kezdett, ám a fehér épület már nem kapott akkora figyelmet, a művészek és munkások helyett pedig a legszegényebb vidéki rétegek kezdték újra használni a lakásokat.

A nincstelenek palotája lett.

 

Ez lett az ország cukormentes tortája. Ezentúl Velence is elérhető lesz repülővel.

via

 

(Fotók: Getty Images)