Így működik a jövő hotelje

A londoni szálloda a világ első olyan szállodája, amelynek karbonlábnyoma a hotel teljes életciklusa során nulla.

Az angliai room2 vállalat szállodái, pontosabban úgynevezett hometeljei ötvözik a szállodai szolgáltatásokat a butikhotelek és az apartmanszállodák egyediségével, de közben olyan otthonos “lakásokat” biztosítanak, mintha az Airbnb-nél foglaltunk volna.

Legújabb, egyben harmadik hometeljük, mely Nyugat-London Chiswick negyedében található, rá tesz még egy lapáttal az egyediségre, ugyanis az épület szén-dioxid-kibocsátását nullára csökkentették a ház teljes életciklusára.

Ez a világ első olyan szállodája, amelynek karbonlábnyoma a hotel teljes életciklusa során nulla. Nem csupán a napi működést oldják meg nulla szén-dioxid-kibocsátással, hanem az építkezést, a karbantartást, a későbbi felújításokat, és az épület bontását is, ha eljön majd az idő.

Előzetes becslések szerint az épület 89 százalékkal kevesebb energiát használ fel négyzetméterenként, mint egy tipikus brit hotel. 

A vállalat tulajdonosai, Rob és Stu Godwin szó szerint a fenntarthatóságra építették az épületet, hiszen a ház alatt egy hőszivattyú helyezkedik el, a napelemek pedig az energiaigény 5%-át elégítik ki. A tetőt bezöldítették többféle fotoszintetizáló és levegőtisztító növénnyel, a méretre szabott, vagány bútorokat pedig egytől-egyik helyi vállalkozókkal készíttették.

A hometel szobái december elseje óta foglalhatók – írja a Travelo.