Idén ismét lehet pályázni a fiataloknak ingyenes vonatbérletre

Ismét megnyitják a pályázati lehetőséget az Interrail-bérletprogramra.

Hatvanezer európai fiatalnak lesz lehetősége jelentkezni ingyenes vonatbérletre, amit az Aurópai Unió finanszíroz. Pályázhatnak a tavaly tizennyolc éveseknek is, akik a járvány okozta korlátozások miatt elestek ettől a lehetőségtől.

A hírt Mariya Gabriel, az Európai Bizottság kulturális ügyekért, oktatásért és az ifjúságért felelős uniós biztosa jelentette be. Az új pályázati kört várhatóan októberben tartják meg, az utazási korlátozások remélt feloldása után.

Az uniós biztos hozzátette, hogy rugalmasabbá fogják tenni a jegyek felhasználási idejét. Kiemelt célnak mondta, hogy az ingyenes Interrail-bérletprogram, azaz a DiscoverEU integrált és hasznos részese kell legyen az Erasmus+ programnak, így kívánják növelni az oktatás és ismeretterjesztés szerepét, valamint a pályázati hozzáférés lehetőségét.

Magyarországon is népszerű

A program pilot-időszakában több mint 350 ezer európai fiatal jelentkezett a lehetőségre, közülük több mint 70 ezren jutottak ingyenes vonatbérlethez. Magyarországon elérhető bérletekre közel tízszeres volt a túljelentkezés, a program pedig számos elismerést, például európai nívó-díjat is elnyert. A bérletek számára vonatkozóan minden tagállam kap egy kvótát az ország lakosságának az Európai Unió teljes lakosságához viszonyított aránya alapján.

Olvass még érdekességekről és izgalmas hírekről

Barangolj velünk a II. világháború előtti Budapesten. Azt tudtad, hogy májustól már 22 euróból lejuthatsz Horvátországba? Légy otthon a gasztróban, olvass a spanyolok nemzeti ételéről, a paelláról. És az megvan, hogy először kapott vegán étterem Michelin-csillagot?

(Nyitókép: unsplash)

via