Idén a 2774. születésnapját ünnepli Róma – nem is akárhogy!

Április 20. és május 1 között számos programmal és ünnepséggel emlékeznek meg a történelmi város alapításáról.

Az egészségügyi hatóságok rendelkezéseivel és javaslataival összhangban azonban idén – ahogy Velence ünneplésének esetében is történt – az eseményeken nem lesznek látogatók, az érdeklődők tévéközvetítéseken keresztül követhetik az éppen zajló megemlékezéseket.

Izgalmas programok online

A római Capitolium téren például a Palazzo Senatorio híres palotaépület homlokzatán fényjátékkal bemutatott fotókkal mesélnek Rómáról. A vetített képek műalkotásokat mutatnak be, és a történelem különböző korszakaihoz kapcsolódnak mind művészi, mind kulturális értelemben.

A Piazza Trilussán található, monumentális szökőkút, a Fontana dell’Acqua Paola szintén fényjátékba borul. Alkonyatkor a dinamikus fények szinkronban változnak a történetet kísérő zenével, amely a római vizek történetét követi nyomon.

A tervek szerint 2022-ben nyíló Bvlgari Hotel homlokzatára a fény shownak köszönhetően római freskók kerülnek, virtuális vezetett túrával  pedig először mutatják be a közelmúltban átalakított és megnyitott Aurelianus-féle falsétány két szakaszát. Ismert színészek az egyik legnagyobb római költő, Giuseppe Gioachino Belli előtt tiszteletüket téve felolvasó maratonon vesznek részt.

Velence is ünnepel

A legenda szerint 421. március 25-én rakták le az első követ a velencei lagúnában, így a velenceiek 1600 gyertyát fújhattak el városuk képzeletbeli tortáján.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Fotók: pixabay)