Ide tervez a legtöbb magyar karácsonyi utazást

Háromszor többen foglaltak már karácsonyi utazást idén, mint egy évvel korábban.

A Szallas.hu szerint szilveszterre látszik a bizonytalanság, viszont karácsonyra bátrabban foglaltak az utazni vágyók tavalyhoz képest. Magas lesz az utolsó pillanatban foglalók aránya, amennyiben korlátozások nem akadályozzák majd az utazást.

Régiós bontásban a Szallas.hu foglalásainak nagyjából ötöde Észak-Magyarországra, 15,3 százaléka a Balatonra, 14,5 százaléka Nyugat-Dunántúlra, tizenhárom százaléka pedig Budapest és vonzáskörzetébe szól.

A foglalások közel kétharmada hotelbe, tizenöt százalékuk apartmanba, tizenhárom százalékuk vendégházba, kilenc százalékuk panzióba szól. A Szallas.hu-n leadott foglalások ötvenöt százaléka wellness-szolgáltatást nyújtó szálláshelyre szól karácsonykor.

Az egy főre eső, egy éjszakára lebontott ár átlagosan 15 ezer forint országos viszonylatban. Észak-Magyarországon 14 ezer forint/fő/éj, a Balatonon 18 ezer forint/fő/éj, Nyugat-Dunántúlon 16 ezer forint/fő/éj idén karácsonykor. Megjegyezték, hogy a korábbi hullámok tapasztalatai alapján tömeges lemondás addig nem várható, ameddig nincs kifejezett korlátozó intézkedés.

Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének általános alelnöke elmondta: inkább a környező országokból érkeznek turisták, akik nem költenek túl sokat, kevés szolgáltatást vesznek igénybe. A csoportos utak még nem jellemzőek. A kiutazásban Egyiptom, Dubaj, Kanári szigetek iránt van érdeklődés a tájékoztatása szerint, ahova a beoltottak utazhatnak. Sokan fognak az utolsó pillanatban foglalni, a korábbitól azonban még nagyon messze van az utazások száma.

Átadják a Sagrada Família 9. tornyát. Grönland legnagyobb városában sem állt meg az idő.

(Forrás: MTI)

(Fotók: pixabay)