Húsvéti ételek a nagyvilágban

Körülnéztünk, mit esznek más országokban a húsvéti ünnepek alatt, azaz nézzük, mi van a sonkán és a tojáson túl.

Olaszország

Olaszországban a hosszú böjti időszak után kötelező elem a bárányevés. A sütőben sült borsos bárányt articsókával tálalják. Sonka helyett corallina szalámit kínálnak a főtt tojás mellé, és náluk is vannak édes péksütemények az asztalon. Egyes területeken korona vagy galamb (Colomba Pasquale) formájú – a panettonéhoz hasonló –, tojás alakú színes cukorkával díszített fonott kalácsok, máshol csirke vagy nyúl alakú kenyerek (is) jellemzőek.

Svédországban marcipánnal töltött tejszínhabos zsemle az ünnepi reggeli, az ebéd pedig heringgel és hagymával rakott burgonya, és általában bárány is kerül a húsvéti asztalra. A portugálok húsvéti péksüteménye a folar, amely fonott kalácsra hasonlít, és tojásokat rejtenek el benne.

Németországban hal a nagypénteki étek, húsvét vasárnapján pedig az ártatlanság jelképeként bárány kerül az asztalra. Klasszikus húsvéti fogás a főtt tojás zöld mártásban, amelyet friss fűszernövényekből, petrezselyemből, snidlingből, zsázsából és sóskából készítenek, és az Osteramm, a bárány alakú sütemény.

A húsvéti asztalra Franciaországban hagyományosan bárány, sertés és valamilyen tojásétel kerül. A bárányt legtöbbször fokhagymával, fűszerekkel pácolva sütik, vagy pástétomnak készítik el, és népszerű a levendulával és mézzel pácolt báránycomb is. Sonkát is főznek fehérborban petrezselyemmel, tárkonnyal, turbolyával ízesítve. A sütemény is sokféle, az egyik legérdekesebb az elzászi cukrosbárány, a lamala.

Belgiumban húsvétkor (is) jellegzetes ünnepi étel a foie gras, ami kacsa- vagy libamájat takar, és hagyma-, füge- vagy cikórialekvárral, esetleg bordói zselével fogyasztják.

Görögország

A húsvéti lakomát általában a szabadban tartják, az étkezések délután kezdődnek, és késő estig tartanak. Az asztalokon sült bárány, tojás és kenyér, saláták, kalács és sajtok várják a családot. A kávé és tea mellé egy klasszikus húsvéti vaníliás kekszet, koulourakiát kínálnak. Görögországban a húsvéti kalács neve tsoureki, melynek fonatait általában szezámmaggal hintik meg, és gyakran ültetnek a kész kalácsra pirosra festett tojásokat.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!