Horvátország egyik legjobban őrzött titka: a Meneghetti-borhotel

Horvátországban is találni néhány rejtett kincset, ilyen például ez a luxus borhotel is, ami Rovinj mellett található.

A népszerű turistaközponttól Rovinjtól pár perc autóútra különleges helyszín rejtőzik az olajfa-ligetek és szőlőtőkék között. A Stancija Meneghetti, azaz a Meneghetti Borhotel és Borászat története bő 200 évvel ezelőtt, 1813-ban kezdődött, amikor az Osztrák-Magyar Monarchia annektálta az Isztriai-félszigetet. Itt jött létre a régió, sőt az egész Földközi-tenger legnagyobb katonai bázisa.

Ez adta az ötletet egy bizonyos Meneghetti úrnak (akinek a keresztnevét a mai napig homály fedi), hogy kőházakat kezdjen építeni a környéken, majd szőlőtőkéket ültetett, emellett kecskéket, birkákat, teheneket és disznókat kezdett tenyészteni, hogy a közeli katonai támaszpont több száz éhes katonáját ellássa.

Ezeket a házikókat kezdte el felújítani 2000-ben Romana Kajfež és Miroslav Plišo, akik kibővítették a szőlészetet és új olajfákat is ültettek, a renoválás során azonban igyekeztek megőrizni a környék eredeti, rusztikus báját. Rengeteg munka és bő tíz év után a Stancija Meneghetti ma az Isztriai-félsziget egyik legkisebb és legexkluzívabb luxus-resortjává vált, aminek fine dining konyhája messze földön híres.

A családias hotel tökéletes búvóhely a világ elől, különösen, hogy a legközelebbi szomszéd is egy kilométerre található. Eleinte négy szoba áll a vendégek rendelkezésére, ezt azonban 2016-ban kibővítették, ügyelve arra, hogy megőrizzék a helyszín eredeti meghittségét és a természeti környezetbe se avatkozzanak be, különösen, mivel ebben a régióban több őshonos állat-, és növényfaj is él.

A környék bővelkedik turista célpontokban és festői helyszínekben. A Stancija Meneghettitől mindössze 8 kilométerre található Bale középkori kisvárosa, amely fontos római erődítményként is funkcionált. Rovinj 20 kilométerre van, míg Puláig 18 kilométert kell megtenni. Velencébe is átugorhatunk, ez 3 órás út komppal vagy 266 kilométer autóval.

Saját strand is van, amely az épületektől nem egészen 2 kilométerre terül el, de a közel négyszázezer négyzetméteres olajfa-ligetben is jókat lehet sétálni, kirándulni. Érdemes ellátogatni az alig 5 kilométerre található Palud orinitológiai rezervátumba is, ahol 217 különféle madárfajjal találkozhatnak a látogatók.

via

(Fotók: https://meneghetti.hr/en/gallery/estate)

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!