Fotó: Getty Images

Holdról érkezett földbe ültettek növényt — két nap alatt kihajtott!

Ráadásul a föld nem csak egy random gyűjtés, hanem az Apollo 11 expedíciója alatt gyűjtött minta. Ha laboratóriumi körülmények között sikerült kihajtatni egy növényt az idegen bolygó földjében, az azt jelentené, hogy életre alkalmas lenne az égitest?

A föld kifejezés egyébként eléggé rosszul eltalált: valójában Hold-regolitról van szó. Úgynevezett “lúdfű” növényt ültettek a regolitba a Floridai Egyetem kutatói, és legnagyobb örömükre csupán két nap kellett hozzá, hogy a mag kihajtson! A hatodik nap sajnos csalódást hozott, mivel a két vizsgált közegbe ültetett magok (a mi bolygónk földje és a Hold regolitja) közül a regolitban lévők látszólag gyengébbek, kevésbé pigmentáltak lettek.

Mivel az Apollo 12 és 17 hold-expedíciókról is hoztak mintát, ezért ezekbe is ültettek, a jelenség pedig még érdekesebben alakult: a “frissebb” ( Apollo 12 – 1969 novembere, Apollo 17 — 1972 decembere) regolit növényei néhány árnyalattal erősebbek lettek.

Minden ilyen jellegű kutatás legfontosabb kérdése, hogy vajon ki lehetne-e alakítani a Föld adottságaihoz hasonló, élhető emberi életet egy másik bolygón… de ettől a választól még fényévekre vagyunk. A másik égető kérdés, hogy adott esetben a növénytelepítés megoldott lenne-e például a Holdon. Hiszen tudjuk, hogy az élelmiszer-ellátás már most komoly problémává vált, illetve a későbbiekben ez a túlnépesedés, túlfogyasztás, klímaváltozás miatt ez egyre csak súlyosabb lesz.

Forrásunk volt: greenmatters.com