Fotó: Pexels

Kilőnéd magad a Holdra? Mutatjuk a lehetőséget!

Mennyi esélye van, hogy te vagy én a Holdra utazunk hamarosan? Ha nincs végtelen mennyiségű pénzünk vagy nem vagyunk hivatalos asztronauták, ez eléggé sansztalan. Viszont legalább a nevünket felküldhetjük a 384 402 km messzeségbe.

Űr- és holdmániásoknak szól a NASA legújabb felhívása: hamarosan útnak indul az Artemis I program személyzet nélküli rakétája, az Orion űrhajóhoz csatlakozva. Ez egy tesztút lesz, hiszen hamarosan élesben is szeretnék elindítani az Artemis II-t, négyfős legénységgel. A tervezett asztronauták között hölgy és színesbőrű szakember is lesz, amivel ismét történelmet írnának. Az Orion a tervek szerint 3 hetet tölt majd az űrben, ebből 6 napot pedig a Hold körüli retrográd pályán.

A NASA a programot népszerűsítő kampányába bevon mindenkit, aki rajong az űrkutatás és űrutazás témákért, hiszen a honlapjukon pár kattintással regisztrálhatunk is, hogy az Orion fedélzetén utazhasson… a nevünk. A jegyzett neveket ugyanis egy pendrive segítségével felküldik a Naprendszerbe. Kis túlzással az űrutazás történetének részesei lehetünk, ha csak annyival is, hogy ezen az Hold köré küldött adathordozón lesz a nevünk. Szimbolikus, de jópofa kezdeményezés.

A regisztrációhoz kattints IDE!

Nem ez az első ilyesféle akciója az űrügynökségnek: 2017-ben egy Mars-expedíció kapcsán lehetett nevet regisztrálni, hogy az szintén egy adathordozóval landoljon az inSight robot szondával. Akkor 2 millió ember élt a szimbolikus utazás lehetőségével.

Forrásaink voltak: mashable.com, nasa.org