Hogyan találjuk meg a számunkra legideálisabb bejárati ajtót? 3 tipp a választáshoz

A bejárati ajtó otthonunk egyik nagyon fontos eleme, hiszen rajta keresztül tudunk ki-be közlekedni az ingatlanból, ezért elválaszt, de egyben össze is köt a külvilággal. Ennek megfelelően természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy a jelenlegi hatalmas kínálatból milyen ajtóra esik a választásunk. Az alábbi tippek viszont segíthetnek.

Kezdjük az elején: milyen alapanyagban gondolkodunk?

Az anyaghasználatot illetően általában három lehetőség közül választhatunk: műanyag, fa és acél. E három típus mindegyikének megvannak az előnyei és a hátrányai. A műanyag kedvező árú, jól szigetel, nem igényel karbantartást, viszont biztonsági szempontból nem a legjobb.

A fa egy élő, természetes anyag, ami szinte lélegzik. Egy asztalosmester által elkészítve igen egyedi és impozáns lehet, de sajnos legalább ennyire kényes is. Rosszul tűri az időjárás viszontagságait ezért rendszeres felújításra szorul. Párás környezetben (vízpart közelében vagy csapadékos éghajlaton) pedig egyáltalán nem ajánlott, hiszen a nedvességtől korhadni és deformálódni kezdhet. Hőszigetelési és biztonsági szempontból is bőven hagy kívánnivalót maga után.

Az előbbi típusoktól eltérően az acél biztonsági ajtók ténylegesen képesek ellenállni a betörési kísérleteknek, nem kell gondot fordítani a karbantartásukra, időtállóak, és kiváló a hő- és hangszigetelési képességük. Ráadásul ennél a fajta nyílászárónál is teret adhatunk az elképzeléseinknek, hiszen a Nívó egyedi bejárati ajtók a megrendelő kérései alapján, egyénileg kerülnek legyártásra.

Mennyire fontos számunkra a biztonság?

Nagy hiba lenne abba a tévhitbe ringatni magunkat, hogy az otthon tartott értékeink nincsenek veszélyben. Még egy biztonságosnak vélt környéken is fennállhat annak a veszélye, hogy egy betörő kiszemel magának egy-két ingatlant.

Ne dőljünk be a hamis biztonságérzetnek, hanem tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy megvédjük a tulajdonunkat! Egy betörésbiztos ajtó kiváló eszköz ehhez. Bár ezek a termékek valamivel drágábbak, mint egy szimpla, belül üreges műanyag ajtó, de gondoljunk arra, ha kirabolnak, akkor az anyagi kár valószínűleg jóval jelentősebb lesz, mint amennyibe egy biztonsági ajtó került volna!

Bel- vagy kültéri ajtóra van szükségünk?

Ez a kérdés fontosabb, mint hinnénk, hiszen az ajtó szerkezetének szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy beltérre vagy kültérre nyílik. Ha társasházban élünk és az előszobából kilépve egy zárt lépcsőházba jutunk, akkor egy beltéri ajtóra lesz szükségünk. Ellenben ha családi házban lakunk, vagy olyan társasházban, ahol nyitott folyosóról lehet megközelíteni a lakásokat, akkor a kültéri ajtó lesz a jó választás.

Ezek a nyílászárók a felépítésükben eltérnek egymástól, így lényeges, hogy rendeltetésszerűen válasszunk! Ne dőljünk be az olyan trükköknek, hogy az olcsóbb beltéri ajtókat felár ellenében majd “kültériesítik,” hiszen ezzel a megoldással közel sem azt az eredményt kapjuk, mint egy eleve kültérre szánt ajtótól!

(Szponzorált tartalom)