Hogyan segíthetek a háborús menekülteknek?

Minden apró segítség is segítség, de próbáljunk nem elveszni at információrengetegben és önzetlen támogatásunkat lehetőség szerint a legjobb helyre összpontosítani. A világban zajló eseményekre nincs magyarázat, nincs ész érv, felmentés. Ami reményt adhat, az az összefogás és a közösség ereje. Megmutatjuk, hogy hol, miként érdemes adományozni, önkénteskedni, segédkezni.

Elképesztő összefogásról, önzetlen és szeretetteli megmozdulásrokról tanúskodtak az elmúlt napok. Az egész ország és a világ is megmozdult, bárki aki csak egy kisebb segítséggel tud hozzájárulni az embertelen körülmények miatt menekülni kényszerülők életéhez, vásárol, gyűjt, fuvarozik, családokat szállásol el, tolmácsol, folyamatosan bújja az internetet, hogy merre kell még segítség. Az igények percről percre változnak, ahogy a vonatokkal érkező emberek száma is, rengeteg az eleve mélyszegénységből érkező család, de az olyan ukrán vagy Ukrajnában élő ember is, aki a háború kitörése előtt ugyanúgy élete az életét mint mi. Reggel munkába ment, délután a gyerekeiért az óvodába, este kutyát sétaáltatott és a barátaival kártyázott. Sokakat várják és lesz helyütt nálunk vagy egy környező országban, amíg véget nem ér ez a kíméletlen helyzet, de megannyi teljesen reménytelen, kapaszkodó nélküli ember is várakozik a vasútállomásokon, egy hátizsákban az életével.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy folyamatosan változnak az igények és percről percre másra van szükség, de összegezzük, hogy merre jöhet jól a segítség, az adomány, a jó szó.

Önszervező Facebook Segítségnyújtás csoport:

A Facebook-on önszerveződő, sok civillel és bejövő kérésekkel, konkrét, célzott felajánlásokkal (akár furvarbéli, akár szállás/ellátás) foglalkozó már csaknem 110 ezer segítőt és segélykérőt összegyűjtő csoport a Segítségnyújtás (Ukrajna, Kárpátalja). A megoldott eseteket és ezzel együtt a posztokat törölni kérik, hogy előrébb kerülhessenek az aktuális kérések.

Szervezetek, szeretetszolgálatok:

Mindegyik szervezet igyekszik dinamikusan feltölteni, hogy éppen milyen adományokra van szükség, de legtöbbjüknek azonnali utalással az általunk meghatározott kisebb-nagyobb összeget is elküldhetjük. Fontos, hogy ez is óriási segítség, egy pillanatig nem kell berzenkedni, ha valaki a személyes jelenlét helyett az anyagi hozzájárulást választja. Ebben az esetben is biztosak lehetünk benne, hogy a legjobb helyre kerül a segítségünk, ráadásul éppen arra tudják felhasználni, amire a legnagyobb szükség van és amire laikusként nem is gondolnánk. Szükség lehet covid gyorsteszteken át a feltöltős SIM-kártyákig, vényköteles gyógyszerekig, ezt pedig bátran rábízhatjuk az alábbi szervezetekre:

Segítség a bajba jutott állatoknak, a háború területén lévő menhelyeknek:

Rendhagyó intézkedések és módosítások révén jelenleg akár Magyarországra, akár Romániába, Lengyelországba is chip és útlevél nélkül utazhatnak be a társállatok, akik a gazdikkal együtt menekülnek. Nehéz és összetett kérdés a háborús övezetben ragadtak helyzete, hiszen senkit sem kímélnek, a menhelyek is célpontok lehetnek, ahol még mindig sokan maradtak az állatokkal. Az érintett városokban és környékükön egyre akadozóbb az ellátás, így ez egy kiemelten problémás témakör, tekintve, hogy nem nyílik biztonságos humanitárius adományfolyosó, ami nélkül az adományokat sem lehet eljuttatni a rászorulóknak. A nemzetközi adományoldalak a Dodo.com forrása szerint felsorolt, megbízható szervezetek.

Nemzetközi szervezetek:

A jelenlegi egy országhatárokon átívelő, nemzetközi, világszintű tragédia, segítségünkkel a határokon túlra is átnyúlhatunk, az alábbi fontos nemzetközi szervezetek jóvoltából. Az alábbiakban egy vegyes válogatást közlünk, melyben ugyanúgy megfér a gyermekvédelmi szervezet, mint a független ukrán sajtó támogatása:

  • Everybodycan.com.ua 2014 óta létező szervezet ami gyermekvédelemmel, idősek védelmével, Ukrajna kórházainak fejlesztésének segítésével és jelenleg a háború áldozatainak megsegítésével is foglalkozik.
  • Voices of Children a szervezet már 2015 óta azon dolgozik, hogy a háborús övezetek gyermekeinek összetört lelkével, traumájával foglalkozzon. A pszichológiai segítségnyújtásra nagyobb szükség lesz, mint valaha.
  • A Kyiv Independent független híradással foglalkozik, aminek jelenléte és támogatása esszenciális jelenleg Ukrajnában. A folyamatos működésükhöz egy GoFundMe kampányt is indítottak.
  • United Help Ukraine akár a hazájukat elhagyni kényszerülők, akár a fronton harcolókról van szó, ez a szervezet többek között az ő egészségügyi ellátásukra koncentrál egyéb humanitárius segítség mellett.

Fontos információk:

A Magyar Helsinki Bizottság négy nyelven (magyar, angol, orosz, ukrán) fordította le a menedékesekre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat, melyet ITT olvashatunk el és tölthetünk le, amennyiben ezzel segítenénk.

 

Köszönjük, hogy elolvastad és még inkább, ha bármely szervezetnek segítesz. Tényleg minden kis cselekedet és adomány számít.

Saját lelki épséged és egészséged megőrzése is rendkívül fontos, az aggodalom és a tehetetlenség miatti szorongás, a kontrollvesztettség most sajnos természetes reakciók. A Mindset Pszichológia például ingyenes e-mailes segélykérő csatornát hirdet, ahol hétköznaponként 08:00-20:00-ig tudnak válaszolni.