Hétvégi kirándulási tipp: 5 pazar hely, amiről kár lenne lemarani

Ha már itt a hétvége, akkor miért ne engedhetnétek ki a hét gőzét egy kis felfedező túrával? Fogalmatok sincs, merre induljatok? Öt csodálatos helyet ajánlunk!

Remek helyek várnak minden kikapcsolódni vágyót az ország különböző pontjain. Ha most hétvégén az erdei séta helyett valami másra vágytok, akkor itt szemezgethettek:

Irány a Balaton, és Tihany

A Balaton nemcsak a nyári, a téli-tavaszi időszakban is meseszép, ráadásul Tihany nem csak a Balaton, de Magyarország gyöngyszeme is, az 1960- as évek óta hazai és külföldi turisták által tömegesen látogatott hely. Vonzereje elsősorban az apátsághoz kapcsolódó történelmi és kulturális emlékek, valamint az egyedülálló természeti környezet ötvözve a Balaton kínálta felüdüléssel.

Visegrád

Visegrád több mint ezer esztendeje a magyar és az európai történelem egyik kiemelkedő helye. A Dunakanyar szívében elterülő város neve egy 1009. évben kiadott Szent István kori oklevélben jelenik meg először, de már a rómaiak erődöt emeltek itt, a mai Sibrik-domb területén. A XXI. században a híres Királyi Palota az Európai Örökség címet viseli, a várost övező csodás erdőség pedig az egyik legszebb hazai Nemzeti Park része lett, írja a település weblapja.

Arlói-tó

Arló község Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részén a Hódos-patak völgyében fekszik. Fő nevezetessége a tó, mely a 338 méter magas Csahó-hegy déli oldalának megcsúszása következtében keletkezett. A tó partján napjainkra pihenőházak és horgásztanyák sora épült fel, csendes, háborítatlan helyen.  A mint egy 10 hektáros tó a környék horgászparadicsoma, a a tó felett magasodó hegy természetjárók kedvelt célpontja, ahonnan, a tó körüli táj szépségében gyönyörködhetünk.

Pannonhalma

Pannonhalma, a Bencés Főapátság tövében épült 3600 lakosú város gyökerei a római korig vezethető vissza. A középkor végére népes várossá fejlődött, neve ekkortól a kolostor templomának védőszentje után Szentmárton lett, ami 1965-ben változott, Győrszentmártonról Pannonhalmára. Az 1980-as évek végén a magyar szőlész-borász társadalom elismerve az itt folyó munkát, létrehozta a Pannonhalma-Sokoróalja Borvidéket, amelynek központja Pannonhalma lett.

Szentendre

Magyarországon, a Dunakanyar kapujában, a környező dombok és hegyek, és az előttük hömpölygő folyó festői keretében, gyönyörű természeti környezetben található Szentendre. Szentendre sajátosan mediterrán városképe a törökök kiűzése után 1690-ben, III. Csernojevics Arzén pátriárka vezetésével ideérkező szerb, dalmát és görög telepeseknek köszönhető, ugyanakkor a város történelme sokkal régebbre nyúlik vissza, már az őskortól lakott hely volt.

Megér egy sétát, igaz?

Belföld után egy kis külföld

És azt hallottad, hogy hamarosan érkezik a vakcinaútlevél? A tengerjárók már biztosan útnak indulnak Olaszországban. Franciaországban pedig megtartják a nyári fesztiválokat, és májustól már 22 euróból lejuthatsz Horvátországba! Ne hagyd ki a különleges, de őrült ünnepekről készült cikkünket sem! És mutatjuk a világ legdrágább ételeit is. Azt tudod, hogy melyik szomszédos országba utazhatsz, és hogyan? Mondjuk!

(Nyitókép: Bérczesi Tibor/Instagram)