Hátborzongató zsenialitás: a holland művész felkavaró, mozgó szobrokat készít

Egész egyszerűen még a vér is megfagy az ereinkben a videók láttán, melyek Theo Jansen gigászi szobrait mutatják be. A hatalmas "állatok" ugyanis tengerpartokon trappolnak és mozgásuk eredetisége rendesen felkavaróvá teszi a performanszokat.

Strandbeests — vagyis tengerparti állatok. Ez a neve Theo Jansen projektjének, ami egy hatvanéves életpálya fő művének tekinthető. A holland Jansen kutató fizikusból lett szobrászművész, mozgó állatainak pedig egész evolúcióját figyelhették meh az érdeklődők. Először még egyszerűbb, kevésbé komplex lényeket alkotott, mára pedig nagyon összetett teremtményeket készít, hogy aztán a megfelelő időpontban a tenger partján járassa meg őket.

Nem könnyű a mozgatás, hiszen mindennek kalappolnia kell: a szélnek erősen kell fújnia, de a holland tengerpartokon mégsem gyalogolhatnak bele a fenevadak a vízbe, hiszen akkor elsüllyednének, megszívnák magukat.

A mozgás lényege a kinetika: ha azt gondolnánk, a légies, csövekből készült monstrumokat elektromos áram vezérli, nagyon tévedünk. A Strandbeests lények a szél segítségével kelnek életre és mozognak, haladnak. Le a kalappal!

 

Jelenleg Hágában figyelhetjük meg testközelből a lényeket, a Kunstmuseum den Haag kiállításán, egészen július 3-ig.

Forrásaink voltak: marinabaysands.com, sandbeests.com, stirworld.com, thenewyorker.com