Hatalmas repedés tátong Szibériában, és egyre csak nő

A tudósok már komolyan aggódnak.

Egyre nagyobb kráter tátong Kelet-Szibériában, 660 kilométerre Jakutszk városától. Az 1960-ban felfedezett, azóta is egyre szélesedő Batagaikát a helyiek az Alvilág kapujaként emlegetik.
A tudósok tanácstalanul figyelik a folyamatot, hiszen az fékezhetetlen: úgy vélik, a klímaváltozás okolható a kráter megjelenéséért.

A permafroszt, vagyis állandó fagy, vagy örökfagy, olyan talajt jelent, ami legalább két éven át fagyott állapotban van. Ehhez szükséges, hogy a térség éves átlaghőmérséklete -5 Celsius fok alatt legyen.

A permafrosztnak kétféle típusa van. Az egyik az olyan jéggleccserek, amelyek az utolsó jégkorszakból maradtak fenn, és most föld alatt vannak. A másik típus a talajjá vált jég, ezek közé tartozik a Batagaika-kráter. A Yana folyó medencéjének hatalmas területén folyamatosan fagyott a talaj. Ebben a térségben alakult ki a Batagaika-kráter, amit nagysága tett híressé. A folyamatosan növekvő kráter jelenleg körülbelül 1 km hosszú és 86 méter mély – olvasható az ELTE oldalán.

 

Időzz nálunk még: június 1-jétől már a környező országok is felfedezhetőek. Hálókocsis vonatokkal pedig egész Európa bejárható.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotó: el confidencial)