Használja ki a kender különleges tulajdonságait hőszigetelő anyagként!

Az épületek hőszigetelése igencsak kardinális kérdés, hogyha egy energetikailag hatékony szerkezetet szeretnénk létrehozni. Egészen elképesztő, hogy erre a célra hány természetes anyag áll a rendelkezésünkre az építőanyagok között. Illetve, hogy mennyi olyan kiváló tulajdonsága van ezeknek, melyeket egy építkezés során hasznosíthatunk.

Hogyan hasznosíthatjuk a kendert, mint hőszigetelő anyagot?

A kender egy olyan alapanyag, amelyet nagyon régóta használunk, sokáig elsősorban élelmezés céljából termesztették. Azonban mivel számos felhasználási lehetőséget rejt magában, az ipari feldolgozás tekintetében szintén hasznosnak minősült.

Készítettek belőle köteleket, zsákokat és különböző vásznakat, mivel tartós és időtálló rostjai vannak, valamint könnyen ellenáll a nedvességnek. A kendernövény további pozitív sajátossága, hogy sem a rágcsálók, sem a rovarok nem kedvelik, így a kártevők elleni védekezésre sem kell különösebben odafigyelni.

Építőanyagként leginkább azok a tulajdonságai tették kimagaslóvá, mint a tartósság, a rugalmasság és, hogy képes hosszú távon megtartani az alakját. Kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik, így nyáron kint tartja a meleget, télen pedig a hideget. Nagyszerű a páraáteresztő képessége, ennek köszönhetően a helyiségek nem penészednek.

A kender, mint környezetbarát hőszigetelő anyag

Termesztett növényként erre az alapanyagra is megújuló alapanyag forrásként tekinthetünk. Nem tartalmaz ártalmas összetevőket, a feldolgozása pedig igen egyszerű. Nem okoz irritációt, nem szúr, így sokkal egyszerűbb dolgozni vele, mint például egy üveggyapot hőszigeteléssel.

Ráadásul teljes életciklusa alatt környezetbarátnak tekinthetjük. Mert bár hőszigetelő anyagként épületeink megfelelő hőháztartásához segít hozzá minket, már élő növény korában óriási hatása van a környezetre. Tisztítja a levegőt, csökkenti a talaj erózióját és rengeteg szállóport is képes megkötni.

Termesztéséhez nem használnak vegyszereket és nincs szükség nagy mennyiségű vízre sem, ezért is mondhatjuk, hogy költséghatékonysága mellett környezetbarát viszonyok között tudjuk termeszteni. Természetes anyagként lebomlik, így újrahasznosításra és komposztálásra is alkalmassá tehető.

A kender hőszigetelés alkalmazása

A Naturica Groupnál kapható természetes hőszigetelő anyagok közé tartoznak a kenderből készült KENDER flex névre hallgató, flexibilis, táblásított anyagok. Ezek alkalmazása igen sokrétű, akár a tetők, a padlók, a mennyezet vagy a falak szigetelésére is használhatjuk őket.

Készülnek belőle olyan vékony szigetelő anyagok, melyek hangszigetelésre vagy lépésálló felületként is hasznosíthatóak. Ezekkel remekül kiválthatjuk a PVC fóliákat.

Találkozhatunk vele homlokzati szigetelőanyagként is, melyet akár vakolni is lehet. Az épület bármely részére is építsük be a kendert, minden esetben bízhatunk pozitív tulajdonságaiban, akár a hőszigetelő, akár a páraáteresztő képességét tekintve.

(Szponzorált tartalom)