Fotó: aromalefkas.gr

Hajóroncs sodródott hétvégén Görögország egyik paradicsomi partjára

Hétvégén egy ismeretlen, arab felirattal ellátott kisebb hajóroncs sodródott Lefkada sziget Kalamitsi nevű partszakaszára. A hajó ismeretlen, egy nagyobb tengeri vihar alkalmával fúródott a part homokjába.

A görög képeslapokról ismerős lehet Zakynthos szigetének úgynevezett “csempészöble”, vagyis a Navagio. A Jón-sziget északnyugati részen találjuk a világ egyik legszebb strandjának választott türkizkék vízű, csak tengeri úton megközelíthető partját, ahol a drámai sziklafalon és a csodás vízen kívül az egészen monumentális hajóroncs is a fő látványosságok közé tartozik.

Sok tisztázatlan legenda kering a rozsdás hajóroncsról, ami felülről és közelről is látványos éke vagy éppen sebe az öbölnek. Rossz nyelvek szerint a görögök marketingfogásként állították ki ide a szebb időket megélt jármű testét, de valós beszámolók szerint 1980 őszén sodródott a partra a Panagiotis nevű hajó, ami szeszesitalt és cigarettát csempészett nagy tételben. Úgy tartják, a szállítmány hamar eltűnt, de a Panagiotis örökre az ekkor még Szent György-öbölnek hívott csodás parton ragadt.

Kétségtelen, a turisták körében nagyon népszerű, ami nem is csoda, hiszen elképesztően gyönyörű hely, ráadásul gyalogszerrel nem is lehet leereszkedni a sziklafalon. Kizárólag bázisugrók vállalkoznak a fentről indulásra, az utazókat hajókkal, motorcsónakokkal hozzák-viszik a párórás strandolásra.

A görög parton közelében megannyni tengermélyi hajóroncsot, háborús repülőgéptörzset találunk, melyeket már a  természet már visszavett magának, ezért sok búváriskola szervez merüléseket hozzájuk. A hétvégén óriási vihar volt az egyik legszebb Jón-sziget vizein, és volumenében kisebb, előéletét tekintve egyelőre ismeretlen hajó jelent meg Lefkadán 2021.12.11-én, a Kalamitsi parton. A téli tengeri vihar sodorta partra az arab festéssel ellátott, feltehetően halászhajót. Hogy mi lesz a sorsa, kiemelik, a víz ismét elragadja vagy marad a parton, azt egyelőre nem tudni.

Egy videó a hétvégi lefkadai viharról:

Forrásunk volt: aromalefkadas.gr