[UNVERIFIED CONTENT] Just 10 kilometres from Postojna Cave stands one of the most picturesque wonders of human history: Predjama Castle. For more than 700 years it has perched proudly on its 123 metre cliff: powerful, defiant and impregnable, the perfect hideout for the bold, headstrong and rebellious knight Erazem of Predjama, a "robber baron" who is the subject of a romantic and beautiful legend.

Ha már Szlovénia: a sziklába épült lovagvárat vétek lenne kihagyni

Szlovénia igazi kis ékszerdoboz, ahova mi is könnyedén átruccanhatunk.

Aki nem szeretne mélyen a zsebébe nyúlni, mégis minőségi és tartalmas kikapcsolódásra vágyik, annak remek választás lehet Szlovénia, ami a világ egyik legzöldebb országa.

Szlovéniában nemcsak a környezetük védelmére figyelnek nagyon, hanem az újrahasznosításra és a fenntarthatóságra is. Az apró falvakban is hatalmas szelektív-hulladékgyűjtőkben válogatják szét a szemetet, napkollektorokat látni a házak tetején, és még a szállodák is igyekeznek csökkenteni a károsanyag-kibocsájtásukat.

Mindenképp felfedezésre vár Maribor és a Predjama-vár.

Maribor

Érdemes a határtól befelé haladni a hosszabb utazás során, és az ország legnagyobb városában, Mariborban kezdeni a túrát. Ez a város nemcsak azért különleges, mert a Dráva kettészeli, és a közelben remek sípályákat élvezhetünk télen, hanem mert nagyon gazdag a kulturális öröksége is. Itt található a világ talán egyik legidősebb, máig termő szőlőtőkéje, ami már több mint négyszáz éves.

Predjama-vár

Postojnától néhány kilométerre a Predjama-vár is olyan hely, amit egyszer mindenképp látni kell az életben. A lovagvár egyedülálló módon nem egy hegy tetejére, hanem az oldalába, egy hatalmas sziklába épült, ami főként védelmi szempontokat látott el a középkori nehéz időkben. Első írásos említése 1202-ből származik, amit látva szinte elképzelhetetlen, hogyan húzták fel ezt a hatalmas építményt az akkori technológiával egy szikla falába.

A túra során nemcsak a várban és az ott korhűen rekonstruált szobákban lehet sétálni, hanem a mögötte húzódó, egykor óvóhelyként szolgáló barlang is felfedezhető, aminek bejáratánál még a középkori ágyúgolyók is megtalálhatók.

Fontos!

Május 1-jétől a Szlovéniával közös megegyezés értelmében a két ország között szabadon lehet mozogni védettségi igazolvánnyal, bármilyen, nálunk is elérhető oltást elfogadnak. A karantén és a teszt abban az esetben kötelező, ha az utazó nem tudja igazolni az oltást, valamint az alábbi feltételek nem teljesülnek:

  • Megkapta a BioNTech/Pfizer oltóanyag második adagját, és azóta eltelt legalább hét naptári nap.
  • Megkapta a Moderna oltóanyag második adagját, és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap.
  • Megkapta a Szputnyik V oltóanyag második adagját, és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap.
  • Megkapta a Sinopharm oltóanyag második adagját, és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap.
  • Megkapta a Vaxzevria (AstraZeneca) és Covishield oltóanyagok első adagját, és azóta eltelt legalább huszonegy naptári nap.

További és folyamatosan frissülő információkat ezen az oldalon lehet olvasni a beutazásról.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: Getty Images)

via