Ha mesélni tudnának: elmúlt évszázadok titkait őrzik a világ legöregebb fái

Évszázadok, sőt évezredek óta szemtanúi mindannak, amit az emberek művelnek a Földön.

Noé olajfái – Libanon

Libanonban, Bchele városa közelében sorakozik tizenhat olajfa, amelyek A nővérek, avagy Noé olajfái néven váltak híressé. A helyiek szerint legalább 5 ezer évesek, de vannak, akik 6 ezer esztendősnek saccolják őket. Pontos adat nem áll rendelkezésre már csak azért sem, mert meglett koruk miatt a fák belseje is károsodhatott, így egyáltalán nem biztos, hogy az évgyűrűk pontos képet adnak a valódi életkorukról. Egyes források szerint ezek az olajfák Noé bárkájával érkeztek, miután az özönvíz levonult. Az agg fákon a mai napig terem olajbogyó, amit kézzel szüretelnek és hidegen sajtolnak, az így nyert olívaolajat pedig értékesítik.

Gallura – Szardínia

Szardínia szigetén, a meseszép tengerpartjáról is híres Gallurában, a mindössze 2500 lelket számláló Luras nevű faluban immár 3-4 ezer éve áll egy szépkorú olajfa. Méretei igencsak tekintélyesek: 14 méter magasra nőtt, törzse átmérője pedig 12 méteres. A földből kiemelkedő, göcsörtös gyökérrészek sokak szerint olyanok, mint a dinoszauruszok gerince. A fa koronája az idők során kissé elferdült, az egyik oldalon a földig hajol, míg a másikon a magasba emelkedik, mintha messziről üdvözölné a látogatóit. A Santo Baltolu templomtól karnyújtásnyira található olajfa nem magányos, néhány fiatalabb,  „mindössze” 1500-2000 éves társával együtt vonzza a turistákat, akik szerint leírhatatlan békét sugároz ez a faóriás. A helybéliek azt beszélik, régen az ártó szellemek búvóhelyeként szolgált.

Sao Paolo – Brazília

Tíz embernek kellene összekapaszkodnia, ha át szeretné ölelni a Sao Paolóban, a Vassununga Nemzeti Parkban magasodó, 3 ezer évesnél is idősebb Cariniana legalis fát. Magassága hamarosan eléri az ötven métert, törzsének átmérője pedig a 16 métert is meghaladja. Brazíliában ez a példány a legidősebb a lombhullató fák között, ezért az erdő atyjának is nevezik. Korábban szent faként tartották számon, több misztikus legenda is övezi.

Yakushima – Japán

Japánban, Yakushima erdőkkel borított szigetén látható öreg japánciprus 25 méternél is magasabbra nőtt, az ország egyik legmagasabb fájaként tartják számon. A Jomon Sugi életkorát 2500 évesre becsülik, vannak azonban olyanok, akik szerint a 7 ezredik évét tapossa. Miután a fa élőhelye 1993-ban felkerült az UNESCO Világörökségi helyszínek listájára, egy kilátót építettek a közelében, amelyről 15 méteres távolságból lehet megcsodálni a faóriást.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: https://lebanonuntravelled.com, flickr, wikipedia)