Ha már egyszer szabad az út: 5 látnivaló Szlovéniában

Érdemes tervezni Szlovéniával, hiszen valódi kincsek érő helyeket rejt.

Bár Európában az egyik legkisebb ország, mégis büszkén mondhatja el magáról, hogy megvan mindene, amit egy turista elvárhat egy utazástól: páratlan szépségű tájak, tengerpartok, ékszerdoboz történelmi városok, kulturális események

Bled-tó

Nemcsak a külföldi turisták kedvence, de maguk a szlovénok is imádják. A Bledi-tó valóban meseszerű hely, mindegy, hogy a tópartról vagy a hegyen lévő várból csodáljuk meg.

Részt vehetünk hajókiránduláson, sétálva fedezhetjük fel a környező alpesi tájat, végigjárhatjuk a tavat körbevevő, 6 km-es ösvényt, melynek mentén kávézókban, bárokban, éttermekben pihenhetünk meg. A Bledi-tó télen-nyáron fantasztikus kikapcsolódási lehetőség.

Ljubljana

Központján a Ljubljanica-folyó szalad át. A kis méretű szlovén főváros történelmi központja nagyrészt gyalogos terület. Itt láthatjuk a legszebb, régi épületeket. Ljubljana arculatát a város leghíresebb szülöttje, Joze Plecnik alakította ki, aki számára a legfontosabb az esztétikum és a harmónia volt a város megtervezésekor.

A folyó átkanyarog a városon, rajta romantikus hidakkal. Partján éttermek és kávézók szinte végtelen sora, Ljubljana társasági élete itt zajlik. Itt áll a katedrális és a vár, ahonnan a kilátás csodás a városra. A helyiek vendégszeretők, finom ételekkel és italokkal várják a betérőket.

Soča-folyó völgye

A Trenta-völgytől Nova Goricáig fut a smaragdzöld folyó, mely rengeteg kiránduló és a vízisportok szerelmeseit is csábítja. Kajakozás, vadvízi evezés, kanyoning, siklóernyőzés, hegymászás nyújt lehetőséget itt a szabadban való kikapcsolódásra.

Ha inkább pihenni szeretnénk, a völgyben haladó, összesen több száz kilométert kitevő sétaút egyes szakaszait járjuk be.

Több órán át is járhatjuk a természetet anélkül, hogy egyetlen település is utunkba kerülne. De ha éppen arra vágyunk, több kisvárost is felkereshetünk, remek éttermekkel és természetesen történelmi látnivalókkal.

Triglav Nemzeti Park

Szlovénia legmagasabb pontja a 2864 m-es Triglav-hegy, mely körül az ország egyetlen nemzeti parkját alakították ki. Az ország északnyugati részén, az olasz határ közelében 880 km2-t fed le. Itt található a meseszép Bohinji-tó, körülötte túraútvonalakkal, melyek a 60 m magasról lezúduló Savica-vízeséshez futnak.

Rengeteg környéki, a Triglav Nemzeti Parkon belül található túralehetőség közül válogathattok a Trekhunton.

Postojna cseppkőbarlang

A fővárostól a tengerpart felé autózva, Postojna mellett található Szlovénia világszerte híres látnivalója. A Karsztvidékhez tartozó barlangok évente több ezer turistát fogadnak.

Már az 1600-as években is írtak a barlang létezéséről, de csak a 19. században kezdték feltárni. A barlangokban 20 km-t járhatunk be, mégpedig kisvonattal, ami szintén a turisták egyik kedvence.

Ha bizonytalan vagy, melyik hotelben legyen a szállásod, segítünk!

A Tripadvisor összeállítása alapján, nem nyúlhatsz mellé a Hotel Cubo-val és az Urban Boutique Hotel-lel sem. A  Hotel & Restaurant Miklic  például már 98 eurótól lehet szobát foglalni, ahol a reggeli benne van az árban. Aki nem szeretne sokat költeni, talál már 70 eurótól is szállást, csodás környezetben. Ilyen például a Hotel Garni Paleta.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Fotók: pixabay)