Beautiful and delicious italian gelato in waffle cone in front of streets and bridges of Venice. Ice cream in girls hands on background of water canal and historic buildings of Italy. Travel Europe.

Ha már egyszer indul a szezon: a világ legkülönlegesebb ízű fagylaltjai

Kóstoltad már a sörfagyit?

Soha nem fogyott annyi fagylalt és jégkrém a világon, mint az elmúlt 10 évben, ráadásul egyre merészebb ízkombinációjú fagyikat kóstolhatunk meg a cukrászok jóvoltából.

Igazi fagyiország: Róma, Gelato D’Essai da Geppy Sferra

A római Gelato D’Essai da Geppy Sferra étteremben minden ételt fagylalt kísér, szerves részeként a kompozícióknak. A húsos, halas és zöldséges ételek egy-egy bizonyos ízű fagylalttal egészülnek ki, amelyek célja, hogy kiemelje az alapanyagok jellemző ízvilágát. Például a csirkecurryt kókuszos fagyi kíséri, a szezámmakréla kávés gombócokkal, a grillezett zöldségek joghurtossal, a fahéjjal, paprikával és kumquattal elkészített tőkehalfilé gyümölcsszörbettel érkezik.

Bár a gelato mindig is híres volt, a nagyvilág onnan is értesült e finomság népszerűségéről, amikor 1953-ban Audrey Hepburn római vakációja során vásárolt egy gombócnyit a híres Spanyol Lépcső tövében, és bájosan elmajszolta azt Gregory Peck társaságában.

Egyes közvélemény-kutatások szerint a legjobb olasz fagylaltot Róma belvárosától félórányira, egy Il Cannolo Siciliano nevű helyen lehet kóstolni. Persze a lista évenként változik, hiszen az olaszok különösen kritikusak, ha fagylaltról van szó. A cukrászda egész évben nyitva tart, és mindig 20-féle ízt kínál. A Lonely Planet szerint a pisztácia és a cannolo – a hasonló nevű szicíliai sütemény fagylaltváltozata – a legnépszerűbb ízek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Cannolo Siciliano (@cannolosic) által megosztott bejegyzés

Az alapító, Eugenio Morrone szerint a jó fagylalt titka az, hogy az ízeknek szezonálisnak kell lenniük, és hogy a termék ne tartalmazzon sok mesterséges adalékot.

Szokatlan ízek

Ma már számtalan különleges ízű fagylalt kapható világszerte, a baconostől a sörízűig.

Az új trend: fagylaltok készítése ételízesítőkből, szószokból, különleges fűszerekkel. Bár a hagyományos irányvonalat követő cukrászmesterek szerint a fagylalt legyen csak édes, mások ezt nem így gondolják. Így született meg (a Nemzeti Mustárnap tiszteletére, mert ilyen is létezik) a Los Angeles-i Coolhaus nevű vendéglátóhelyen a franciamustár-ízű hideg nyalat.

Az Októberfeszten sörfagyit nyalakodhatunk, Svédországban sós medvecukor ízűt, Franciaországban jeges formátumban mindenféle zöldfűszer megjelenik, a kakukkfűtől az ánizsig. Itáliában nem ritka a bazsalikom, a hagymafagylalt viszont unikum. A japánok a poliptól a kaktuszig, a wasabistól a szalonnásig, a lóhúsostól a tulipánig mindenből készítenek szörbet jellegű édességet.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: Getty Images)

via