Ha idén csak egy egy itthoni nemzeti parkba látogatnál el, ez legyen az

Magyarországnak csodálatos nemzeti parkjai vannak, mutatunk is egyet, ahova érdemes kirándulást szervezni.

Fertő-Hanság Nemzeti Park

A Fertő–Hanság Nemzeti Park Magyarország északnyugati területén fekszik. Elődje a Fertő-tó Nemzeti Park volt, mely 1991-ben jött létre a Fertő-tó Tájvédelmi Körzet átszervezésével, mai nevét pedig 1994-ben kapta, amikor hozzácsatolták a Hanság Tájvédelmi Körzetet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rákóczy Ádám (@radi_to_go) által megosztott bejegyzés

A Fertő-Hanság Nemzeti Park területe négy részre osztható.

  • A Fertő-táj foglalja magába a Fertő-tavat, a körülötte elterülő, helyenként több kilométer széles nádast, a part mentén található szikes réteket, mocsár- és lápréteket, illetve a Fertőmelléki-dombsor egy részét.
  • A Fertő-tájtól nyugatra helyezkedik el a Hanság-medencéje, mely egykor összefüggő vízrendszert alkotott a Fertővel. A Hanság medencéjét a bősárkányi torok egy keleti és egy nyugati medencére osztja, amelyek ma Dél- és Észak-Hanságnak nevezünk.
  • A Hanságtól délre található ún. Tóköz, amely két kisebb területre osztható, a Barbacsi-tavat és környékét, illetve a Fehértó környéki területeket foglalja magában.
  • Végül a nemzeti parkhoz tartozik a Répce-menti terület, amelyek a Répce szabályozatlan, Nagygeresdtől Répceszemeréig tartó szakaszát takarja.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Boha István (@bohaistvan) által megosztott bejegyzés

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Fertő-táj az elmúlt időszakban a Fertő-tavi nagyberuházás botránya miatt került középpontba, a nemzeti parkban azonban ez idő alatt is zajlik az élet.

A Fertő tó keleti partjának szikes gyepeit tavasszal színes orchideatenger borítja: a fokozottan védett pókbangók és az agárkosborok különleges virágai gyönyörködtetik a szemet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rákóczy Ádám (@radi_to_go) által megosztott bejegyzés

A Fertő-Hanság Nemzeti Parkban különösen fontos a lepkepopuláció is, áprilisban feromoncsalival mérték fel a kis pávaszemek állományát, és a ritka díszes tarkalepke védelmére is felhívták a figyelmet, mely nagyon érzékeny a környezete változására, így az élőhelyet romboló emberi tevékenység miatt kipusztulás fenyegeti szerte Európában.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rákóczy Ádám (@radi_to_go) által megosztott bejegyzés

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via