Létezik egy elvarázsolt erdő, ahol gyertyatartó formájú fák között túrázhatunk

A tengerparti mamutfenyők csodálatos világa elevenedik meg egy kaliforniai erdőben, ahol akár gyertyatartóra/cifra csillárra emlékeztető fák között is túrázhatunk. Az erdei liget fáinak különleges formájának kialakulásáról mesélünk most.

100 méteres, 2000 éves

Az Egyesült Államok nyugati partszakaszán járunk, Észak-Kaliforniában, ahol a csodás tagolt óceánpart mellett fontos tényezők a mamutfenyőerdők. Évről évre túrázók ezreinek nyújtanak árnyat és lélegzetelállító látványt, hiszen a tengerparti mamutfenyők a világ legmagasabb fái, akár 100 méteresre is nőhetnek (viszonyításképp a Parlament kupolája és a Bazilika is 96 méter magasak). Csapadék- és páraigényesek, akár 2000 évig is élhetnek, igazi túlélők, pedig nem egyszerű a táplálkozásuk.

Kutatások szerint egy körülbelül 100 méter magas fa vízellátása annyira energia és időigényes, hogy 24 nap kell ahhoz, hogy a gyökerekből a fenyő csúcsáig elérjen a tápanyag. Éppen ezért 130 méter a maximuma, hiszen ennél magasabbra nem tud eljutni a víz, a csúcson sivatagi klíma jellegű vízhiány alakulhat ki.

Hogyan alakult ki a gyertyatartó forma?

A szóban forgó extrém formájú fákat a Sinkyone Wilderness State Park-ban található Shady Dell erdőben figyelhetik meg a túrázók. Hogyan alakultak ki ezek a furcsa formák? A fák több stresszornak vannak kitéve: egyrészt a szél, másrészt a sós levegő sokkolja őket, mire természetes reakciójuk, hogy a talaj irányába kezdenek kihajlani. Az év azon szakaszában, amikor mérséklődik a stresszhelyzet, a vízszintes “karokon” újra függőleges, úgynevezett másodlagos törzsek nőnek. Szerencsére fakitermelési szempontból nem lennének túl hasznosak — valószínűleg éppen ezért nem esett bántódásuk.

Az elveszett part

Nem véletlenül hívják ezt a partszakaszt Lost Coastnak (Elveszett part), mivel valamikor az 1930-as években teljesen elnéptelenedett. A meredek hegyoldalba nagyon költséges lett volna autópályát építeni, így hozzá sem kezdtek, a környék ezért is őrizhette meg érintetlen mivoltát. A mesebeli erdőt a 2016-ban megnyitott Peter Douglas Trail túraútvonalon haladva találjuk. Élővilágát tekintve rengeteg a mamutfenyőkön kívül a páfrány is, de gombákban is gazdag a talaj. Kedvelik az erdőt a fekete medvék, a pumák és a vapitik is.

Forrásaink voltak: atlasobscura.com, savetheredwoods.com, redwoodhikes.com