Színes programokkal várják a családokat a Gyermekvasút napján most hétvégén

A vonatozás kicsi és nagy szerelmeseinek azonnal be kell karikázniuk a szombatot.

Színes programokkal várják a családokat a hűvösvölgyi járműtelepen és az állomás alatti fogadóparkban szombaton, a Gyermekvasút napján, közölte a Mávinform csütörtökön az MTI-vel.

A fővárosba a Gyermekvasút 74. születésnapja alkalmából szervezett rendezvényre utazóknak a MÁV-START 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról. A közleményben felidézték: a Gyermekvasút vonalát 1948. április 11-én kezdték el építeni a Széchenyi-hegyen, erre emlékeznek meg minden évben április második szombatján.

A szombati rendezvényre 10 és 16 óra között várják az érdeklődőket a hűvösvölgyi járműtelepén.

A nyílt napra ellátogató gyerekek nyomtathatnak jegyet a jegykiadó számítógéppel, felpróbálhatják az egyenruhát, kisfilmeket nézhetnek a mozikocsiban, és a szalonkocsiban valódi vasutas felszerelésekkel végezhetik a jegyvizsgáló teendőit.

A vontatási telepen járműbemutatók is lesznek: kívül-belül meg lehet tekinteni egy kiállított gőzmozdonyt, a gyerekek felszállhatnak egy hagyományos Mk45-ös típusú dízelmozdonyra, a C50-es kismozdonyra, a lillafüredi motorkocsira, és ki lehet majd próbálni a kézihajtányt is. A térzenét az egykori úttörő- és jelenlegi gyermekvasutasokból álló fúvószenekar szolgáltatja, majd a fogadóparkban pedig a BKV két kiállított nosztalgiabuszára, illetve a Volánbusz karrierjáratára is felszállhatnak az érdeklődők. Utóbbin autóbusz-vezetéstechnikai szimulátor várja a résztvevőket. Hűvösvölgy állomáson a Gyermekvasút Múzeuma is nyitva tart.

A Gyermekvasút vonatai ezen a napon 40-50 percenként közlekednek Hűvösvölgy és Széchenyi-hegy között, valamint a vonal alsó szakaszán napközben többször nosztalgiavonatokat is indítanak. A kisvasúti nap részletes programja elérhető a Gyermekvasút honlapján.

(Forrás: MTI, fotók: Gyermekvasút, Wikipédia)