Bemutatjuk az egyik legfurcsább négylábút, amit valaha láttunk!

Egyszerre kecses és bájos, mégis kissé esetlen teremtmény, akiben épp úgy felfedezhetjük az őzsuta, mint a róka jegyeit. Íme, a guara.

A guara, avagy a sörényes farkas a Chrysocyon emlősnem egyetlen fajaként. Vadon él Dél-Amerikában: Brazília, Bolívia, Paraguay és Argentína területén honos, a Wikipedia szerint Uruguay-ban pedig már kihalt. A külleme több, mint meglepő. Rókaszerűen hosszú, hegyes füle van, és a bundája is a rókáéra emlékeztet. Kecses őzszerű lábai vannak, a nyakán pedig fekete színű, hiénaszerű sörénye. A 74-78 centiméteres marmagassághoz képest átlagosan mindössze csak 20-23 kilogramm a súlya.

A kutyafélék családjába tartozik a kutya- és a rókafélék nemzetsége. Előbbi, a kutyafélék nemzetségének tagja a Chrysocyon emlősnem egyetlen faja: a Chrysocyon brachyurus. Mozgásának különlegessége, hogy a jobb és bal oldali lábait nem felváltva mozdítja, mint a kutyák, hanem egy oldalon együtt, a medvéhez, tevéhez vagy a zsiráfhoz hasonlóan. Szintén megkülönbözteti a kutyáktól, hogy ha a földbe akar lyukat ásni, nem a mancsaival kapar, hanem a fogaival rágja a talajt.

Vadászati technikája is érdekes. Magányos, éjjeli vadász, aki zsákmányát rendszerint lopakodva megközelíti, majd hosszú lábaival nagyot szökkenve ráugrik. Mindenevő állat, amely kisebb emlősökre, hüllőkre, rovarokra, sőt madarakra is vadászik, emellett gyümölcsöket, húsos gyökereket és a hagymát is megeszi.

A vadon élő állat több példánya is él Magyarországon. 2019-es híradások szerint Európában „csupán 142 egyede él az állatkertek nemzetközi adatbázisa szerint”, de az évben „három sörényes farkas született a Szegedi Vadasparkban. A ritka ragadozót már többször sikerült szaporítani Szeged állatkertjében – mondta Veprik Róbert igazgató.” Állatkerti etetésük annyiban különbözik a kutyákétól, hogy több gyümölcsre van szükségük, illetve fokozottan érzékenyek a kullancsok által terjesztett babéziára.

Forrásaink voltak: Wikipedia, origo.hu