Grönland legnagyobb városában a zord idő ellenére sem áll meg az élet

Az itt élők alkalmazkodtak a körülményekhez.

A 2020-as adatok alapján 56 ezer ember lakja Grönlandot, ebből pedig 18 ezren a fővárosban, Nuukban élnek. A lakosság zöme az eszkimó (inuit) őslakossághoz tartozik, de mivel a terület Dániához tartozik, ezért a dán betelepülők aránya is jelentős.

Nuukban decemberben a nap délelőtt tíz órakor kel, és délután fél háromkor le is nyugszik, majd megjelenik az északi fény. Ezzel szemben május közepétől augusztus elejéig egész nap, vagyis 24 órán át világos van, ami talán elsőre szokatlan lehet, de a helyiek már jól alkalmazkodtak a körülményekhez. Grönlandon nagyon száraz a levegő, és az alacsony páratartalom miatt télen a hideg nem érződik olyan hidegnek, mint ahogy nyáron a levegő is melegebb, mint amilyen.

Nyáron lehet vitorlázni az öblökben, kirándulni a gleccsereknél, de számos koncertet, kulturális eseményt és fesztivált is tartanak, amikor beköszönt a jobb idő, télen pedig a lékhorgászat, a síelés, a kutyaszánozás vagy a fóka-, illetve szarvasvadászat is gyakori program az itt élőknél.

Te élnél itt?

Átadják a Sagrada Família 9. tornyát.  Ismét lehet túrázni a gőzölgő Hévíz-patakon.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Fotók: topworldtraveling.com)