Görögországban tenger alatti múzeum nyílt

A régióban több roncsot is találtak, elképzelhető, hogy idővel újabb múzeumokat is kialakítanak.

Egy 2500 éves hajó roncsainál nyílt meg Görögország első tenger alatti múzeuma – számol be az phys.org nyomán a National Geographic. Az Alonisszosz szigeténél található, nagyjából 4 ezer amforát tartalmazó lelőhelyet már 2020-ban megnyitották, de eddig a járvány miatt nem volt látogatható.

Az elmúlt időszakban egyre több turista kereste fel a különleges múzeumot. Egy-egy vezetett túra 95 euróba (mintegy 34 ezer forintba) kerül. Mivel a környéken további roncsok is előkerültek, elképzelhető, hogy idővel újabb felszín alatti múzeumokat is megnyitnak a régióban.

Hárisz Theohárisz idegenforgalmi miniszter szerint a búvárkodás egy 2020-as jogszabály elfogadását követően került a görögországi turizmus fókuszába. Mint mondta, az ilyen típusú merülések egész évben vonzzák az embereket.

Az Alonisszosznál nyugvó roncsnál a látogatóknak szigorú előírásokat kell betartaniuk, a maradványok védelme érdekében például nem úszhatnak 2 méternél közelebb a tárgyakhoz. A múzeumot csak képzett búvárok tekinthetik meg.

 

Azt tudtátok, hogy a Hévízi-tó unikumnak számít? Ismét látogatható a Balaton ikonikus kilátója is? Érdemes errefelé is túrázni!

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: Getty Images/illusztráció)