Görögország Svájca sokáig a térképeken sem szerepelt

Van Görögországnak egy bámulatos területe, amit nagyon kevesen ismernek.

Az ország közepén hegyekkel körbeölelt, a világtól teljesen elszigetelt régiójának neve Agrafa. A BBC riportja szerint szabad fordításban görögül ez azt jelenti: íratlan. Ennek oka, hogy amikor a Bizánci Birodalom serege rábukkant a területre, annyira elszigeteltnek tartották, hogy még a térképükön sem tudták meghatározni, ezért feltérképezetlenként tartották sokáig számon.

Később a törökök is úgy tartották, annyira nehezen elérhető a terület, hogy nem érdemes vele foglalkozni, így Agrafa azon kevés területek közé tartozott Görögországban, amit az Oszmán Birodalom soha nem vett be.

Az 1800-as évek közepén, a Görög Királyság kikiáltását követően a terület lakói szegények és magányosak maradtak, ezért rengetegen útnak indultak, hogy élhetőbb részeken telepedjenek le.

Agrafa területén olyan kevés a síkság, hogy a legtöbb település hegyoldalakba épült, nehezen megközelíthetők. A lap újságírójának idős helyiek arról beszéltek, régen az egyik falu, Fragkista iskolájának 70 diákja volt, mindenki egy teremben tanult. Ma már nincsenek gyerekek, az iskola 20 éve bezárt.

Áldás és átok volt egyszerre Agrafának az elszigeteltség. Sikerült megőrizni a tradicionális életvitelt, az édeni flórát és faunát, de nagyon nehéz itt megélni. A telek rendkívül hosszúak és brutálisak

– mondja Thomas Ntavarinos.

A Balatonba is került karácsonyfa. Itt csendült fel először a világ legkedvesebb karácsonyi dala.

via