Fotó: Getty Images

5 görög strand, ahova egyszer az életben el kell jutni

Aki valaha járt már Görögország kisebb-nagyobb szigetein, az tudja, hogy az egészen paradicsomi látványhoz könnyű hozzászokni. A hihetetlenül mélykék vagy éppen türkiz tenger úgy megbabonáz, hogy mindenhol ezt az árnyalatot és szépséget keressük majd. Megmutatjuk az öt kedvenc görög standunkat!

Myrtos Beach, Kefalonia

Kefalonia szigete maga a nyugalom, és annak ellenére sem lesz tele turistával, hogy Európa egyik legszebb strandját találjuk itt. Egyszerűen még mindig előbb mennek akár nyugatról is Mykonosra, Santorinire, Korfura, mint a csodás Jón-szigetre. Argostolitól, a fővárostól bő félórás autóútra találjuk Myrtost, egy hosszú, meredek szerpentin végén. Szerencse, hogy autóval mehetünk le a strandig, de, ha eleredne egy pár perces nyári zápor (ami errefelé mindennapos), maradjunk a parton, amíg fel nem szárad a márványmorzsalékos útról a víz. Körülbelül 700 méter hosszú és szép széles a fehér kavicsokkal szegélyezett part, ahol semmihez sem foghatóan gyönyörű a víz. Hamar mélyül, de csak úsznánk és úsznánk benne a végtelenségig…

Utazási info: Budapestről nyáron charter járatok indulnak, irodán keresztül. Budapestről Athént a Wizz és a Ryanair járataival is elérhetjük, onnan pedig csupán 1 óra Argostoli. Bécsből nápolyi átszállással is Kefalóniára érhetünk.

Navagio, Zakynthos

Szegény Csempész-öböl, nem is tud róla, hogy hány millió képeslapon szerepelt már egészen más helyként, mint ami valójában ő volna. Nem csoda, hogy ennyire imádják, hiszen egészen drámai ez a tengerpart, amire a híres/hírhedt hajóroncs rátesz még egy lapáttal. Szerintünk önmagában is ugyanolyan csodás lenne a hely, hiszen eleve csak két úton lehet megközelíteni: a tengerről és bázisugróként odafentről. Ebben az elzártságban, megközelíthetetlenségben is ugyanúgy látják az utazók az izgalmat, de ami a legnagyszerűbb a zakynthosi strandon, az kék szín megannyi árnyalatának játéka, miközben két roppant hegyoldal zárja körbe a partot. Érdemes Vromi településről idehajózni.

Utazási info: Budapestről a Ryanair és a Wizzair is indít járatokat a szigetre.

Mylos Beach, Lefkada

Tériszonyosok és napozás előtt túrázni nem vágyódóknak nem való a gyönyörű Lefkada Mylos strandja, de aki egy kis tesizést szívesen beiktat a csobbanás előtt, annak kimondottan ajánlott. Na jó, leginkább mindenkinek, mert eszméletlenül szép és vad ez a part, türkiz vízzel, tejfehéren fodrozódó hullámokkal. Szerencsére a túrás megközelítésnek köszönhetően tömeg sincs, inkább fiatal párok, baráti társaságok pihengetnek itt, illetve a kalandvágyó kisgyerekesek, bár ők inkább tengeri úton érkeztek. Nagyon kevés napernyőt találni odalent, így jobb, ha magunk viszünk le, hogy néha árnyékba tudjunk húzódni. Érkezéskor azonnal a vízbe futni ér, indulás előtt közvetlenül úszni még egyet pedig egyenesen kötelező!

Utazási info: Budapestről a Ryanair Preveza-Aktion repterére érkezik, ami a Lefkadához legközelebbi szárazföldi állomás. Innen bérelt autóval/busszal érhetjük el a szigetet.

Balos, Kréta

Kréta észak-nyugati részén találjuk az egészen trópusi hangulatot árasztó Balost. Lagúnái, porózus, selymes, fehér homokja, a fölé magasodó hegy teszi annyira különlegessé. Kissamosból indulván komppal lehet Balosra érkezni, ha viszont az autós megoldást választjuk, számolni kell a földúttal és emiatt az igen lassú haladással. A kölcsönzők biztosítása ugyanis nem terjed ki az off-road programra. A parkolóból aztán rövid sétával közelíthető meg a festői strand. Mivel a lagúnákban egészen alacsony a víz, kisgyerekkel is ideális hely. Vad part, nagy vendéglátással ne számoljunk, vigyünk magunkkal napernyőt, elemózsiát és italt is.

Utazási info: Mind a Ryanair, mind a Wizzair indít gépeket Krétára, az egész nyár folyamán.

Sarakiniko Beach, Milos

A Kükládok tagja, az Égei-tengerben pihenve. A vulkanikus sziget neve nem véletlenül ismerős: itt találtak rá a kar nélküli Vénuszra (Afrodité), 1820-ban, ami a mai napig az egyik leghíresebb ókori szobor. A nem túl nagy Milos telis tele van kiváló strandokkal, még barlangokat is találunk tagolt partjain. Egészen megkapó közülük a Sarakiniko, ami mintegy holdbéli tájat, földöntúli alakzatokat, képződményeket mutat. A fehér, eróziótól kopott és sima felületű sziklákról ugrálni is lehet, de a fehér-kék kontrasztját figyelni is érdekes. Nincs még egy hozzá fogható strand a közelben.

Utazási info: Ryan és Wizz járatokkal Athénba tudunk eljutni, innen pedig egy átszállással érjük el Milost. Pireuszból pedig komppal juthatunk a szigetre.

Fotók: Unsplash, Getty Images