Tudod mik azok a furcsa gömbök a fák lombjába ékelődve?

Ha gondolkoztál már rajta, hogy vajon mik lehetnek azok a gömbök a fák koronájában, de sosem ástad bele magad igazán, akkor most eláruljuk.

Nem kell különösebb botanikai ismeret ahhoz, hogy rájöjjünk: a fák lombján nem teljesen odatartozó kiegészítők az egész nagy kiterjedésű labdák. Félparazitáknak hívjuk őket, mind a fagyöngyöt mind a fakínt, amik nem kímélik a nyárfát, a tölgyet, túlzott elszaporodásukkal pedig sajnos veszélyeztetik a fák egészségét. Egyrészt elszívják a nedvességet tőlük, ami párás, vízközeli helyeken és mocsarak közelében nem lenne akkora gond, de száraz és aszályos időszakban nagyon nagy megterhelés a fának, aki éppen túlél. Emelett pedig elnehezítik az ágakat és azok letörhetnek a plusz súly alatt (mint amikor nagyobb havazás során törnek az ágak).

Nem olyan élősködők, mint a fotoszintézisre képtelen paraziták, akik a szükséges együttélés nélkül nem is léteznének, ők nagyon is képesek a napfényből való tápanyagfelvételre zöld leveleikkel, keresztül, viszont gyökereiket a kérgen át mélyesztik a fatörzsbe, itt szívják el a nedveket. Megelőzésük visszavágással történhet, de ez a természetes faállományban, erdőkben szinte lehetetlen, nagyon költséges művelet lenne. A fehér fagyöngy agresszívabb a fakínnál, megesik, hogy bekebelezi az utóbbit is.

A fagyöngy bogyói fehérek és furcsa módon örökzöldek a levelei, ezért történhet meg, hogy télen, a teljesen kopasz fákon mégis ott pihengetnek a zöld gombócok. A hajtásai végét gyógynövényként is felhasználják, de önmagában bogyói mérgezőek. Viszont kár lenne megfeledkezni a népi hagyományokról: a fagyöngy alatti csók, az örök szerelmet szimbolizálja az angolszász területeken. Fagyönggyel díszíteni jó, örökzöld mivolta miatt strapabíró dekorációs eszköz, ami szép és természetes.

Fakínnak hívjuk a sárga változatot, a bogyók itt sárgák és ez a gömb lombhullató, így a télen kopasz fákon csak vázukat látjuk, magát a bojtos gömböt nem.

Forrásaink voltak: hobbikert.hu, barangolj-velem.hu, sciencedirect.com