Ismerd meg Hollandia Velencéjét, a varázslatos Giethoornt!

A kanálisokkal karistolt Velencét mindenki ismeri és imádja, viszont sokan nem tudják, hogy nem csak Olaszországnak van kanálisos, gyönyörű városa. Bemutatjuk Hollandia apró gyöngyszemét, Giethoornt!

Giethoorn egy aprócska, mindösszesen 2795 lelket számláló falu Hollandia Overijssel provinciájában, Steenwijktől öt kilométerre délre.

A parányi falu hollandok és külföldiek körében is egyaránt népszerű úti cél, ez pedig nem véletlen: egészen mesebeli látványt nyújt kanálisaival, ringó hajóival és kedves házaival.

A városban egyetlen kerékpáros- és gyalogosútvonal van, amelyen keresztül nem csak csónakon vagy hajón át megközelíthetőek a házak, azonban magát az egész falut kizárólag csónakkal lehet teljesen bejárni. Giethoornban 176 híd található, a beszerzéseket és szállításokat pedig a mai napig csónakkal oldják meg.

Nem véletlenül nevezik Hollandia Velencéjének vagy az Észak Velencéjének ezt a tündérmesébe illő falut: a 18. és 19. században épült holland parasztházak, zöld kertek, apró hidak és mohás tetők egészen nem evilági hangulatot árasztanak.

A falut évente egymillió turista látogatja, akik csónakon vagy az említett gyalogos- és kerékpárúton, a Binnenpaden nézhetik meg a házakat az utcák nélküli Giethoornban. 2-4 személyes városnéző csónakokat 15 euró/órától bérelhetünk, melyekkel bebarangolhatjuk a kanálisokat, de befizethetünk egy Canal Cruise-ra is hat és tizenkét euró között. Nálunk felkerült a bakancslistára!

(Fotók: Unsplash, Pixabay)