Gerilla aszfaltcsodák: egy francia járdaköltő befoltozza az utca sebeit

Mesés mozaikokkal színezi ki az utcák kevésbé ápolt részeit egy francia street artist. Amit mi sebnek látunk az aszfalton, az Ememem-nek egyet jelent a "vászonnal", a felülettel, ahová szebbnél szebb installációit helyezheti el.

Az aszfalt festése, díszítése Budapest utcáin sem ritka, az egyik alulról szerveződő párt sűrűn hekkeli meg az úthibákat, de amit Ememem “művel” a nagyvárosok utcáin, az abszolút minőségi street art. Az elv kicsit a japán kintsugi jelenségen alapul: a szóban forgó technika a törött porcelánok sajátos javítását jelenti. A kintsugi nem elrejteni szeretné a törésből, lepattanásból, repedésből származó hibákat, sokkal inkább kiemeli azokat: porított ezüsttel, arannyal, platinával “korrigál” és így gyakorlatilag kiolvasható a tárgy története is.

Ememem Facebook

Használják és szeretik, ezért sérülések, csorbák esnek rajta. A wabi-sabi esztétikája is erről szól: a tökéletlenségben rejlő szépséget helyezi előtérbe. Ahogy a Ememem is a makulákat kezeli, a legkreatívabb módon. Ahelyett, hogy a karbantartás hiányán rágódna, felvirágoztatja a részint elhanyagolt, részint “sokat megélt” utcarészleteket.

Kerámiával, majolikával, csillogó kövekkel, kavicsokkal, néha acél és üvegmorzsalékokkal dolgozik, csodás és egyedi művei Európa-szerte megtalálhatóak. Amint megragadja egy egyedi formájú makula, saját stílusában álmodja meg hozzá a leginkább oda illő díszítést.

Párizsban, Madridban, Barcelonában, Lyonban, Milánóban, de még Norvégiában, Stavangerben is jegyzik az utcai művészetét, és sűrűn kiállít galériákban, múzeumokban is. Viszont szeret incognitóban maradni, és megtartani maga körül ezt a misztériumot. Utcai művészek esetében ez egyébként természetes, gondoljunk például az emblematikus Banksy-re, akinek személyazonosságáról megannyi összeesküvéselmélet és teória terjed az interneten.

Ememem nevét nem a három M-betűből, vagy valamiféle Eminem előtti tisztelgésből kapta. Azt mondja, pontosan ilyen hangot ad ki a motorja, amikor éppen alkot, de meglátják és el kell porolnia a helyszínről. Szülővárosában, Lyonban a “járdasebész” nevet ragasztották rá, amit ő először túlzásnak gondolt. “Én csak egy járdaköltő vagyok” — jegyezte meg.

A művész Facebook oldalát itt találjuk, Instagramját is követhetjük, hogy aztán a leírások alapján fel is keressünk egy-egy mesterművet. Honlapján pedig az aktuális kiállításokról is olvashatunk.

Forrásaink voltak: Ememem-flacking.net, Stirworld