Fotó: Filharmonia im. Mieczysława Karłowicza w Szczecinie Facebook

Futurisztikus lengyel épületcsoda, ami olyan, mintha a Jégvarázsban szerepelne

Jártatok már Szczecinben? A Lengyelország északnyugati csücskében található festői város főleg az őt ölelő sok víz miatt kedvelt, de a spanyol Estudio Barozzi Veiga által tervezett koncertterme miatt is sokan érkeznek ide. Nem csak a koncertekért!

Több mint 500 hektár zöldterülettel rendelkezik Szczecin, 15 park és valóságos városi erdők, közparkban található rózsákkal teli botanikus kert is a város részét képezi. Rengeteg a víz, tekintve, hogy az Odera folyón felül a Dąbie-tó is a városhoz tartozik, így sok a hajós-kirándulós programlehetőség, városi strandokból sincs hiány. A júniusi “tenger napjai” fesztivál híres és szeretett rendezvény.

A Szczecin név minden bizonnyal a lengyel ‘szczyt’ szóból ered, ami csúcsot jelent. Helyben is vagyunk! Ugyanis a város egyik legújabb és építészetileg legérdekesebb intézménye csupa csúcs, csupa tüske. Mintha csak a Jégvarázs egyik jelenetében járnánk.

A Lengyel Filharmonikusok Csarnoka (Karlowicz Philharmonic Concert Hall) hét éves építkezést követően készült el, a spanyol Estudio Barozzi Veiga jóvoltából, a kortárs épületcsoda 2015-ben elnyerte az Európai Unió Kortárs Építészeti Díját is.

Nem csoda, hiszen egyszerűen páratlan a látvány, noha Szczecin lakói először furcsállták a város megszokott építészeti stílusaival nem feltétlenül összeegyeztethetőnek tűnő kialakítást.

Többek a mai napig nem értik a belváros csúcsos “jégtömbjét”, de mára már több az elismerő pillantás a lokálpatriótáktól is. Pláne abban az esetben, ha már meg is tapasztalták a koncertcsarnok kifogástalan akusztikáját, modern megoldásainak előnyeit.

Virtuális túrán itt járhatjuk körbe kívülről és bentről is az épületet.