Tippek és tanácsok mediterrán fűszernövények ültetéséhez

A STIHL interaktív workshopján jártunk, ahol megismerkedhettünk a gyártó akkumulátoros, kifejezetten kertszépítésre megálmodott gépkínálatával. Ezt követően Beh Mariannal, a STIHL kertápolási szakértőjével, az ismert és szeretett Bazsalikomos Kert életre hívójával zöldfűszeres-gyümölcsös limonádékat készítettünk és a saját mini fűszeres kertünket is elkészítettük. Sok tippel, jó tanáccsal gazdagodtunk!

Minden, amit a fűszerekről tudni akartál

Beh Mariann elkalauzolt minket a balkonládás ültetés világába és olyan útravalókat kaptunk tőle, melyekkel bátran vághatunk fűszertermesztésbe és ápolásba, hogy a tavaszi/nyári/kora őszi időszakban saját növényeinkkel gazdagítsuk ételeinket, italainkat.

Így lehet csodás fűszerkerted balkonládában: 3+1 tipp

A fűszer- és gyógynövények termesztése szabadföldön valamivel egyszerűbb feladat, mint cserépben vagy balkonládában, hiszen nagyobb helyük van terjeszkedni, nem szárad ki olyan hamar a földjük, fejlődésüket a
talajban élő mikroorganizmusok is segítik. Néhány egyszerű tippet betartva azonban a cserépben nevelt fűszernövények termesztése is gyerekjáték.

  • Nem mindegy, mibe ültetünk

A sikeres termesztés során egyáltalán nem mindegy, hogy mibe ültetjük el a növényeinket, legyen szó fűszernövényekről vagy dísznövényekről. A cserepek, balkonládák anyagát mindenki a saját igényei szerint kiválaszthatja, itt az egyedüli szempont az legyen, hogy amíg a műanyag ládák nagyon könnyű súlyúak, addig egy földdel teli agyagcserép súlya igencsak nagy lehet. Ami viszont minden esetben nagyon fontos, hogy a cserép alul lyukas legyen. A fűszernövények nem tűrik a gyökereik körüli pangó vizet, a levegőtlen talajt, ezért a cserép alján ki kell tudnia folyni a felesleges víznek. A cserepek alá minden esetben tegyünk alátétet, így a kifolyt víz nem vész kárba, nem lesz koszos a teraszunk burkolata sem.

  • A megfelelő földkeverék és az agyaggolyó

A cserép vagy balkonláda kiválasztása után jöhet a földkeverék, amely legyen jó vízáteresztő képességű, laza és tápanyagban dús. Vásárolhatunk kifejezetten a fűszernövények igényeinek megfelelő földkeveréket, vagy összekeverhetünk általános virágföldet és érett, átrostált komposztot kétharmad-egyharmad arányban. A cserepek aljába szórjunk 2-3 cm vastagon agyaggolyót, amellyel megakadályozhatjuk a növények kiszáradását és a túlöntözésüket is. Az agyaggolyó az öntözés során magában szívja a felesleges vizet, és később, amikor már alacsonyabb a föld nedvességtartalma, visszaengedi a nedvességet a talajba.

  • Könnyen termeszthető fűszernövények

A fűszernövények kiválasztásakor vegyük figyelembe a kert vagy a terasz adottságait. A legtöbb fűszernövény a déli fekvésű, napos, meleg helyen érzi jól magát, de akadnak olyan fűszernövények is, melyek az árnyékosabb részeken is szépen fejlődnek, például a citromfű, a különböző mentafélék, a petrezselyem vagy a zeller. A növények kiválasztásakor azt is tartsuk szem előtt, hogy melyek évelők, melyek egynyáriak. Egynyári fűszernövények, melyeket májustól az őszi fagyokig tudjuk termeszteni a bazsalikom, a kapor, a koriander. Évelő, balkonon is könnyen termeszthető fűszernövény a (bors)menta, a citromfű, a kakukkfű, a levendula, az oregánó, a rozmaring és a zsálya.

  • Szakszerű ültetés

A palántáról való ültetés nagyon látványos, mert nem kell várnunk a vetőmagok kelésére, rögtön mutatós kompozíciót tudunk összeállítani. A műanyag cserepekben lévő palántákat nagyon óvatosan szedjük ki az edényekből. A legjobb módszer, ha az egyik kezünkkel megnyomkodjuk a lefelé tartott cserép oldalát néhányszor, a másik kezünkkel pedig tartjuk a növényt, amely így könnyen kicsúszik földlabdástól a cserépből, nem törik meg. Abban az esetben, ha a gyökérzet sűrűn átszőtte a földlabdát, néhány helyen vágjuk meg metszőollóval vagy törjük meg az ujjainkkal, mert így az ültetés után intenzívebb gyökérképződésre ösztönözhetjük a növényt. A földdel teli cserépben kézi lapát segítségével alakítsuk ki az ültetőgödröket, amelyekbe helyezzük el a fűszernövényeket földlabdástól, tegyünk valamennyi földet a száruk köré, nyomkodjuk le körülöttük a talajt. Végül öntözzük be a talaj bőségesen, a legjobb, ha erre esővizet tudunk használni.

Hogyan szüreteljük, szárítsuk a fűszernövényeket?

Aki egyszer belevág a fűszernövények termesztésbe, többé már nem akar bolti szárított rozmaringot, oregánót vagy bazsalikomot vásárolni. A fűszereket frissen felhasználva adhatjuk levesek, saláták, húsok, halak mellé, köretekhez, sőt, desszertekhez is. Készíthetünk belőlük frissítő limonádékat, tehetünk belőlük a jégkockatartóba vagy jó minőségű olívaolajjal, magvakkal turmixolva pesztót is készíthetünk belőlük. A fűszernövényeket napos, száraz időben szedjük, lehetőleg egy éles és tiszta metszőollóval. Soha ne tegyük a lemetszett növényeket nejlonzacskóba, használjunk inkább kosarat vagy papírzacskót. Nagyobb szüretet a növények virágzásában vagy a virágnyílás előtti napokban végezzünk. Ilyenkor a legmagasabb a növények illóolaj- és hatóanyagtartalma.

A lemetszett növényeket csokrokba kötve vagy tálcára kiterítve szárítsuk száraz, napfénytől védett, szellős helyen. Amikor a kiszárított növények már könnyen morzsolhatók, tegyük őket légmentesen záródó, száraz, steril üvegekbe. Az üvegekre írjuk rá a növény nevét és a dátumot. A szárított fűszernövényekből, gyógynövényekből fűszerkeverékeket, teakeverékeket is összeállíthatunk. Gyógyteákat a friss és a szárított növényekből is készíthetünk. A friss fűszernövényekből kétszeres mennyiségre lesz szükségünk, mint a szárítottból. A nyári hőségben remek kombináció a friss mentalevélből, levendulavirágból, zsályalevélből készített forrázat, mely hűsítő, energetizáló hatású.

Könyvajánló a fűszerek szerelmeseinek

  • Bernáth Jenő-Németh Éva: Gyógy- és fűszernövények gyűjtése, termesztése és felhasználása
  • Beh Mariann: A kert konyhája
  • Megyeri Szabolcs: Zöldfűszerek termesztéstől felhasználásig
  • Szépréthy Tibor: Díszít és gyógyít
  • Zia Allaway: Konyhakert a lakásban

Profi kertápolási gépek a STIHL-től a fenntarthatóság jegyében

A STIHL akkumulátoros, könnyű súlyú, működésük közben rendkívül halk gépei kifejezetten kedveltek a környezettudatos nők körében. Az akkumulátoros gépek egyik legnagyobb előnye, hogy a munkavégzés közben nem kell a hosszabbítókábelre ügyelnünk, ami nagyban megkönnyíti a munkát és sokkal biztonságosabb is. A benzinmotoros gépekhez képest pedig a környezetünket sem terheljük. Az akkumulátoros gépek a megvásárlás után rögtön használatók. A LED-es töltöttségjelző gombnyomásra kijelzi az akkumulátor töltöttségi állapotát, és a töltési folyamatról is tájékoztat. Az akkumulátoroknak 1200 töltésig nincs kapacitásvesztségük.

A STIHL akkumulátoros fűrészeivel nőként is egyszerűen elvégezhetjük a különböző faanyagok aprítását, de akár madáretetőt, rovarhotelt, magaságyást is összeállíthatunk segítségükkel. A STIHL fűrészek szerszám nélküli, gyors láncfeszítővel és láncfékkel vannak felszerelve, a kétkaros, ergonomikus fogantyú kialakításnak és a gumiborításnak köszönhetően nagyon egyszerűen és biztonságosan kezelhetők. A STIHL COMPACT családjának akkumulátora a gépcsalád minden gépével kompatibilis, így a különböző kerti gépekhez nem kell külön akkumulátort vásárolnunk.

Az elektromos STIHL aprítógépek között két típust különböztethetünk meg. Az egyik típus csak fásszárú növényi hulladék, ágak, gallyak, míg a másik lágy- és a fásszárú hulladék aprítására is alkalmas. Utóbbi, a forgótárcsás aprító-komposztálógép a fásszárú növényi hulladék mellett a zöldhulladék, azaz a lágyszárú növények, a lehullott lomb, a leveles vesszők, a fűnyesedék aprítására is képes. Az aprítógépben kisméretűre vágott növényi szervesanyag remekül használható mulcsként a kerti növények alatt, de a komposztálás folyamata is sokkal hatékonyabban megy végbe, ha apróra vágott növényi hulladékot teszünk bele.