Furcsa tárgyak sodródnak partra Brazíliánál

Rejtélyes, ládaszerű tárgyakat mosott partra a víz Brazília északkeleti részén.

Egy hónap alatt több mint 350 lelet került elő Serpige állam különböző strandjairól, a helyi környezetvédelmi hatóság, az Adema egy forródrótot is életre hívott, ahol az emberek jelezhetik, ha újabb „ládát” találtak. „Minden nap újabb partszakaszról érkezik telefonhívás” – mondta Jefferson Torres, a forródrót munkatársa.

A kutatók szerint a tárgyak valószínűleg egy német hajóról származnak, mely 1944-ben süllyedt el a brazil partoknál.

Az elszíneződött, barna objektumokat a helyiek titokzatos dobozoknak (caixas misteriosas) nevezik. Luis Bezerra tengerbiológus, a Cearái Állami Egyetem munkatársa és kollégái azonban úgy vélik, hogy a tárgyak valójában kaucsukbálák, amelyek az elsüllyedt hajó fedélzetén lehettek. Egy-egy ilyen bála átlagosan 80 kilogrammos.

Luis Bezerra, Carlos Teixeira és Rivelino Cavalcante kutatók kezdtek foglalkozni a bálák rejtélyével. Bezerra már 2019-ben talált egy ilyen „dobozt”. Elsőként az tűnt fel a biológusnak, hogy a ládán tengerimakkok élnek: ezek az állatok csak a nyílt vízben fordulnak elő. Mivel a példányok kifejlett állapotban voltak, feltételezhető volt, hogy már régóta utaztak.

A dobozon a Product of French Indochina (Francia-Indokína terméke) felirat volt olvasható, ami megerősítette, hogy a bála régi. A mai Laosz, Kambodzsa és Vietnam területén fekvő egykori francia gyarmat 1954-ig létezett.

A tengeri teknősök védelmével foglalkozó brazil Projeto Tamar szervezet szakértői attól tartanak, hogy a kaucsukbálák veszélyt jelentenek a teknősökre, mivel azok megehetik a gumit, és megfulladhatnak tőle.

 

Magyarország legfiatalabb nemzeti parkja is rengeteg élményt kínál. Megnyílt a világ leghosszabb tanösvénye.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: MTI)

(Fotó: pixabay)