Megmutatjuk a Föld legforróbb pontját

Akár tükörtojást is süthetsz a Dasht-e Lut sivatag szikláin.

A NASA egyik műholdja 2003 és 2010 között mérte fel a földgömböt. A gyűjtött adatokból kiderült, hogy a legmelegebb szárazföldi hőmérséklet átlagosan az iráni Dasht-e Lut sivatagban van.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lut-desert.com (@dashte.lut) által megosztott bejegyzés

A Dasht-e Lut lefordítva üres síkságot jelent, amit a tudósok szerint egykor még tenger fedett, ma már viszont a pokoli forróság jellemző rá. Előfordult, hogy 70 Celsius fok hőmérsékletet is mértek ott. Az 51 800 négyzetkilométeres területet ma hegyek övezik minden oldalról, emiatt nehezen jut be ide a hűvös levegő a Földközi-tenger és az Arab-tenger felől, így egy kis felfrissülésre esély sincs.

Dasht-e Lut legforróbb része a Gandom Beryan nevű régió, a vulkanikus fekete kavicsokkal borított fennsík, körülbelül 480 négyzetkilométer.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lut-desert.com (@dashte.lut) által megosztott bejegyzés

És azt tudod, hogy melyik a világ legszárazabb sivatagja? Az Atacama sivatag, Chilében. Kavics és homoksivatag az Andok lábai és a Csendes-óceán között, ahol évente átlagosan 3 mm eső hull, de volt olyan időszak is, amikor 40 éven keresztül egyáltalán nem volt csapadék.

Olvass még érdekességekről és izgalmas hírekről

Kazahsztánban például jégvulkán keletkezett, de barangolhatsz a II. világháború előtti Budapesten is. Azt tudtad, hogy májustól már 22 euróból lejuthatsz Horvátországba? Légy otthon a gasztróban, olvass a spanyolok nemzeti ételéről, a paelláról is. Azt tudtad, hogy először kapott vegán étterem Michelin-csillagot?

via

(Nyitókép: dashte.lut/Instagram)