Minden szempontból vitás a Jeruzsálembe tervezett új látványosság

Évek óta téma Jeruzsálemben egy modern felvonó építése, ám eddig elnapolták, húzódott az ügy, ami most újra reflektorfénybe került. Városvédők, vezető pozícióben lévő döntéshozók és kereskedők is tiltakoznak, de úgy tűnik, mégis megépülhet.

Nem kell a Disneyland!

Úgy fogalmaznak a városvédők, hogy egyáltalán nem szeretnének Disneylandet csinálni az ősi városból, hogy ez a felvonó olyan beláthatatlan károkat okozna, amit meg sem tudnak saccolni azok, akik erősködnek az építkezés mellett. Az ellentábornak több reális érve is van: egyrészt az ősi város egész látképét elcsúfítaná a néhány monstrum tartóoszlop és a bekábelezés. Másrészt meglehet, hogy óránként 3000 embert is tudnának szállítani A-ból B-be, de ez lakóházak fölött történne. Kulturálisan sem lenne szerencsés az instant szállítás.

Jeruzsálem egyszerre két ország fővárosa, de valójában egyiké sem

Ezzel a gyors felvonós úttal kikerülnék Silwan városrészt, ami túlnyomórészt palesztin-lakta környék. Így a turistáknak kimaradna ez a kulturális vetület és egyből a zsidó óvárosba érkeznének. Ez tovább mélyítené az egyébként is meglévő feszültséget, itt nem csak kerületek közötti szomszédságról van szó, hanem vallási és kulturális konfliktusról is. Ráadásul az úton, amin keresztül gyalogosan meg lehet közelíteni a város szívét, sok a palesztin kereskedő kisboltja is, így ezzel a lépéssel teljesen ellehetetlenítenék őket.

Az ügy most mégis úgy áll, hogy a felvonó megépülhet — holott valójában minden szempontból vitás és kifogásolható.

Forrásunk volt: traveller.com.au