Felújításkor bukkantak rá a XIII. és XIV. Lajos idején vert érmékre

Megtérülő felújítás!

Egy francia udvarház falából 239 aranypénzből álló kincslelet került elő, az érméket XIII. és XIV. Lajos idején verték, szeptember végén elárverezik őket.

A nyugat-franciaországi Finistere megyében, egy régi majorság felújításakor került elő a kincs a falakból, de csak csütörtökön hozta nyilvánosságra megtalálását az Ivoire Angers aukciósház, amely szeptember 29-én rendez árverést az érmékből.

Az aranypénzeket még 2019-ben fedezték fel. Egy pár elhatározta, hogy felújítja a 2012-ben Plozévet-ben vásárolt majort, és a birtok három épületét egybeépíti – olvasható az aukciósház közleményében.

A munkával megbízott kőművesek az egyik falban egy fémdobozt fedeztek fel, telis-tele aranypénzekkel. “A dobozt befalazták az építőkövek közé” – emlékezett vissza az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban a 63 éves François Mion, a ház tulajdonosa.

Szinte egyáltalán nem találni ilyet a piacon” – mondta el Florian D’Oysonville, az Ivoire Angers egyik vezetője a ritka érméről, amin XIV. Lajos francia király profilja látható egy nyakába hulló hajtinccsel.

 

Magyarország legfiatalabb nemzeti parkja is rengeteg élményt kínál. Megkóstolnád Tajvan új pizzáját?

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: MTI)

(Fotó: unsplash)