Felére csökkent a turisták száma Magyarországon

A KSH közzétette a 2020 utolsó negyedévére vonatkozó nemzetközi utazási adatokat. Ebben az időszakban is erőteljesen éreztette hatását a koronavírus-járvány miatt bevezetett határzár.

A Magyarországra látogató külföldiek száma közel a felére csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az Európából érkezők dominanciája korábban is meghatározó volt a hazai turizmusában, de az Ázsiából és az amerikai kontinensről érkező turizmus szinte teljesen megszűnt: a korábbi 4%-ról 0,8%-ra zsugorodott.

Szinte csak Európából jöttek, főleg a szomszédból

Jól látszik a számokon hogy kevesen mertek, vagy tudtak repülni: az Európából érkezők 45%-kal kevesebb utazást tettek, az amerikai és ázsiai beutazások száma viszont 90%-kal visszaesett. A szomszédos országokból tett látogatások száma csökkent legkevésbé, 42%-kal. Innen a vásárlás, munkavégzés, rokon-, barátlátogatás volt a leggyakoribb cél.

Az 5,4 millió egynapos utazás 84%-a magánjellegű, 12%-a munkavégzési, közel 4%-a üzleti, üzletelési célú volt. Az egynapos utazók több mint négyötöde a szomszédos országokból érkezett, a legtöbben Romániából (32%), Szlovákiából (25%) és Ausztriából (15%).

A magyarok külföldi utazásainak 78%-a egynapos út volt. A legtöbben továbbra is Ausztriába és Szlovákiába utaztak, ám az odalátogatók száma is 43, illetve 49%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A magyarok félmillió többnapos utazást tettek külföldre. A többnapos utakon belül

  • a szórakozási, városnézési és természetjárási célú utak aránya 3,2,
  • a rokon- és barátlátogatásoké 20,
  • a munkavégzési célúaké 56,
  • a konferenciáké, üzleti utaké 17% volt.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Nyitókép: pixabay)