Június 9-én indul a Feketetói vásár, amit minden piackedvelőnek látnia kell

Voltál már valaha ezen az emblematikus kirakodóvásáron, amit nyár elején a szénakaszálás idején, illetve ősszel szerveznek? Ha rutinos körösfeketetői vásározó vagy, akkor azért, ha még sosem jártál az erdélyi Kolozs megye ezen programján, akkor azért ajánljuk!

A Királyhágótól körülbelül 10 kilométerre találjuk Körösfeketetőt (románul: Negreni), ahol évszázados hagyománya van az óriási kirakodóvásároknak. Az egyik része egy KGST piac-jellegű általánosabb cikkekkel kereskedő rész (pl: ruhanemű, cipők, ékszerek, teljesen új holmik), a másik része viszont az igazi csemegézőhely, pláne, ha élsz-halsz a régiségért, az etnoért és akár Erdély híres-nevezetes termékeiért. Korondi kerámiák, varrottasok, gyönyörű torontáli szőnyegek, könyvek, bútorok, festmények, csetreszek várnak. Ami ezen a vásáron nincs, az nem is létezik!

Az árusok szinte naponta cserélődnek, ezért akik a Feketetói vásárra érkeznek kincsvadászatra, általában 2-3 napot is maradnak a környéken, csak ezután térnek haza vagy kirándulnak tovább a meseszép tájon.

Mondják, hogy már sokat változott ez a program is, jóval drágább minden áru és “régenmindenjobbvolt”, de ne hallgassunk a károgókra, ez a piac egy életérzés. A kincskeresésen felül érdekes együtt lélegezni vele, ahogy a Sebes Körös két partja megtelik a milliónyi tárggyal és a portékát kínáló egyszeri, vagy nagyon is profi kofákkal. Nem is gondolnánk, hogy hány hazai étteremben, magánszálláson és otthonban vannak feketetói szépségek és hasznos, vagy kevésbé hasznos holmik. Tényleg egy aranybánya, ráadásul az erdélyi bolyongás az év minden szakaszában emlékezetes program lehet.

Közeli kedves szállás lehet a nagysebesi Dragan Glamping, a tőtösi The Blacksmith’s House, a révtízfalui Casa Marie-Jose is.

A nyári Kaszák vására etap most június 9-12-ig tart, a 2022-es őszi kirakodás pedig október 6-9. között zajlik.

 

Forrásaink voltak: programturizmus.hu