Februártól szigorú szabályozás lép életbe Olaszországban

Februártól nem könnyítik meg az olaszok életét.

Újabb rendelkezéssel szabályozta az oltási kötelezettséget az olasz kormány, amely pénteken pontos listát közölt arról, melyik hivatalba vagy üzletbe lehet kizárólag oltási igazolással belépni február elsejétől.

A Mario Draghi miniszterelnök aláírta kormányrendelet értelmében a következő hónaptól minden üzletben a belépéskor kötelező lesz az oltási igazolás felmutatása, még az esetleges vásárlás vagy fogyasztás előtt.

Így kizárólag oltási igazolással lehet majd belépni például a ruházati termékeket áruló üzletekbe, valamint a könyvesboltokba is, az éttermekbe és bárokba pedig az úgynevezett Super Green Pass birtokában, ami három oltást jelent.

A rendelkezés minden, 12 év feletti olaszra vonatkozik és kivételt csupán az élelmiszerüzletek és az olyan, alapvető szükségleti cikkeket áruló kereskedelmi egységek jelentenek, mint például a gyógyszertárak. Nem lesz kötelező az oltási igazolás a rendőrségi vagy igazságügyi hivatalokba történő belépéshez sem.

Kötelezővé teszik az igazolást a dohányboltokban, a zárt terű újságos standokban, és oltás kell a bankokba, valamint a postahivatalokba történő belépéshez is.

Kivételt utóbbi esetben a nyugdíj felvétele jelent. A legalább egy adag oltás felvételét bizonyító igazolást csakis negatív teszteredménnyel lehet kiváltani: a belépés előtti 48 órában végzett PCR-teszttel vagy 72 órával korábban készült antigén gyorsteszttel.

(Forrás: MTI)