Ritkán látott ragadozók járják a Börzsönyt, óvjuk őket!

A Börzsönyi Természetvédők Facebook lapja az elmúlt egy hétben két vadállatról is képet illetve videót közölt. Csakhogy őzek, szarvasok és rókák helyett most más emlősök kerületek a vadkamerák elé.

Egyre több a ritkán látott vadak észlelése, és ezt elsősorban nem a kunsági párduc-gate ügyre értjük. A Börzsönyi Természetvédők Facebook lapja két izgalmas poszttal is jelentkezett mostanában: egy hete Bedő Péter éjjellátó kamerája egy farkas rögzített. A legújabb videójukon pedig nem más sétál el az erdőben kényelmesen, mint egy hiúz. Ferenczi Balázs felvételén világos van, így még jobban kivehető a börzsönyi hiúz, aki láthatóan eléggé kényelmesen és biztonságban bandukol az Északi-középhegységben.

Nem mindennapi az észlelés és a látvány, a honlap kezelői arra kérik az erdőjárókat, közelben élőket, hogy mint mindig, most is tartsák tiszteletben a természetet, ám ezúttal legyenek még figyelmesebbek, hiszen a csodálatos vadak úgy fest, hogy jól érzik magukat nálunk és jó lenne, ha nem csak vendégként maradnának a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén.

Az eurázsiai hiúz (azon belül pedig a kárpáti hiúz) Európa legnagyobb macskaféléje, szereti a nagyobb kiterjedésű erdőket, a sziklás tisztásokat, szerencsére egy betelepülési hullámról is beszélhetünk esetükben. Csak a háborítatlan környezetben érzi magát komfortosan.

Csendesen, diszkréten, szemeteléstől tartózkodva járjuk hát a Börzsönyt, hogy mind a farkas, mind a bojtosfülű macskaféle sokáig maradhasson erdeinkben.

Forrásunk volt: a Börzsönyi Természetvédők Facebook oldala