Ezzel óvják a haldokló Gyilkos-tavat

Sürgető volt a megoldás.

A székelyföldi Gyilkos-tóba befolyó vizek ülepítőit húsz éve nem takarították ki, így azok felteltek, és a hordalékuk akadálytalanul bejut Erdély legnépszerűbb látnivalójának medencéjébe. Hogy a Gyilkos-tó ne töltődjön föl, ezért a hatóságok megkezdték az említett ülepítők kitakarítását és új gátakat is építenek, mert a meglévők tisztítása már nem elegendő.

Korábban a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatója, Hegyi Barna már beszélt arról, hogy a tó 50-80 éven belül fel fog töltődni a vizek által bemosott hordalékkal, de úgy vélte, hogy ezt a folyamatot lehet lassítani a hordalékfogó gátak megépítésével – írja az MTI.

A Gyilkos-tó 1837 nyarán jött létre, amikor a Gyilkos-kő hegy oldalán felhalmozódott agyagos lejtőtörmelék az esőzések hatására lezúdult a völgybe, és elzárta négy patak folyását. A természetes módon kialakult, több mint 11 hektáros tó víztükre 983 méterrel a tengerszint fölött feszül. Érdekességét és a rengeteg róla készült fotót pedig az adja, hogy a víztükör alatt konzerválódtak az elárasztott erdő fáinak a törzsei, melyek mint vészjósló karók ki-ki állnak a vízből.

 

Furcsa szigetre bukkantak a Google Térképen. Itt található a világ legmérgezőbb tava.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: kadarka.net, wikipedia)