Ezért borítják függő koporsók ezt az ázsiai hegyoldalt

Érdekes szokás.

Ázsia több országában meglehetősen furcsa szokások is övezik az elhunyt és az ittmaradók viszonyát, a búcsúzást és a temetkezést. Az egyik ilyen különös hagyomány egy rég kihalt néphez kapcsolódik, ma már csak a nyomai fedezhetők fel többek között Kína, Thaiföld, a Fülöp-szigetek és Indonézia egyes területein.

A kínai emlékek a bó népcsoporthoz köthetők, melynek tagjai hagyományosan fakoporsóban temették el elhunyt hozzátartozóikat. Azokat azonban nem a föld mélyére ásták el, hanem meredek sziklafalakra erősítették. Akadnak térségek, ahol több száz vagy ezer koporsó borítja a hegyoldalakat, ahogy a kínai Szecsuán és Jünnan tartomány völgyeiben is. A legismertebb függő sírhelyek mégsem Kínában, hanem a Fülöp-szigeteki Sagada településen találhatók, a turisták előszeretettel fotózkodnak az előterükben.

A függő koporsós temetkezést részben a kényszer szülte – az adottságok, a természeti katasztrófák, az állatok támadása ellen védettebb volt a koporsó -, de módját szigorú szabályok határozták meg. A felfelé törő sziklafal a túlvilág felé vezető utat jelképezte az emberek számára, így minél magasabbra helyeztek egy koporsót, az elhunyt lelkét annál közelebb érezték a földöntúlihoz, az istenségükhöz. Természetesen a legmagasabban levő sziklákra a legnagyobb tiszteletnek örvendő, legtehetősebb személyek kerülhettek.

A Balatonba is került karácsonyfa. Itt csendült fel először a világ legkedvesebb karácsonyi dala.

(Fotók: Getty Images)

via