Ezeken a balatoni strandokon kötelező a védettségi igazolvány

A legjobb, ha tájékozódtok, mielőtt elindulnátok.

A Sokszínű vidék aktuális balatoni helyzetről szóló cikke közli, hogy a környéken működő strandok közül kettőre is azok léphetnek be, akik felmutatják a védettségi igazolványukat.

Az egyik ilyen strand a balatonfüredi Széchenyi strand és a balatonberényi naturista strand. Tehát ha ez a két strand a család preferált helye, akkor a védettségi igazolványt se hagyjátok otthon.

Jó hír, hogy a legtöbb strand látogatható védettségi igazolvány nélkül, és a legtöbb hely kedvezményekkel készült a nyitási időszakra: sok családos, nyugdíjas és kisgyerekes akció van. A strandok teljes listáját ITT találjátok.

Tudtad ezt a Balatonról?

  • Neve a szláv eredetű „blato” szóból került ki, mely mocsarasat, láposat jelent. A németek előszeretettel hívják Plattensee-nek, latinul pedig Lacu Pelso-nak ejtjük és mindkét elnevezés a magyar tenger sekély mivoltjára utal.
  • A tó vízfelületén szokatlanul nagy hullámok, akár két méter magas és 12 méter szélesek is kialakulhatnak, mely a sekélységéből és a Balaton-felvidéki hegyek kölcsönhatásának köszönhető.
  • A tóban körülbelül ötven-féle halfaj él, környékén pedig számos védett és ritka madárfaj, ezáltal igen gazdag az állatvilága.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: Getty Images, pixabay)