Ezek hazánk legmagasabban és legmélyebben fekvő települései

A Sokszínű vidék utánajárt, melyik település fekszik legmagasabban és melyik a legmélyebben a tengerszint felett hazánkban.

Mindössze 750-835 méterre van a tengerszinttől az, aki hazánk legmagasabban fekvő településére, Mátraszentimrére látogat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ɐʞɯɐ̗p∀̗ (@holloadam) által megosztott bejegyzés

A Heves megyében található Mátraszentimre lakossága 481 fő. Tulajdonképpen hat, a Felső-Mátra hegyeiben szétszórtan elhelyezkedő településrészből áll, ezek Mátraszentimre, Mátraszentistván, Mátraszentlászló, Bagolyirtás, Fallóskút és Galyatető.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Balázs Rohr (@balazsrohr) által megosztott bejegyzés

Magyarország legmélyebb pontját az 1970-es években Tiszaszigetnél mérték 75,8 méterrel a tengerszint felett, így sokáig Tiszasziget volt az ország legmélyebben fekvő települése. Ám 2007-ben újabb, korszerű műholdas mérésekkel megállapították, hogy Tiszasziget 1 méterrel magasabban fekszik a korábban mértnél, tehát 76,8 méteren, és hazánk mélypontja a Tisza túlsó partján található.

Gyálarét Szeged Délikert nevű városrészének egyik települése, a városközponttól 6 kilométerre délre található. De nem csak fekvésének mélysége szempontjából leg. Az ország legmelegebb tájának is ezt a térséget mondjuk, itt a legmagasabb a napsütéses órák száma. Tengerszint feletti magassága 75,8 méter.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Katalin Kasznár (@katalinkasznar_photography) által megosztott bejegyzés

Mátraszentimre és Gyálarét között a tengerszint feletti különbség 759 méter.

Azt tudtátok, hogy a Hévízi-tó unikumnak számít? Ismét látogatható a Balaton ikonikus kilátója is? Érdemes errefelé is túrázni!

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Nyitókép: wikipedia)