Elim Beach near Hope Vale from above

Ezek a világ legizoláltabb lakott területei

A világ legeldugottabb helyeit mutatjuk. Van olyan pont is, ahol a lakók még a világháborúról sem értesültek.

Tristan da Cunha

A brit fennhatóság alá tartozó Tristan da Cunha a világ legizoláltabb településének címével büszkélkedhet. Olyan messze van mindentől, hogy körülbelül 400 kilométerre vannak a lakóktól más emberek.

A sziget annyira messze esik minden mástól, hogy a lakói például arról sem értesültek, hogy 1914 és 1918 között lezajlott az első világháború. A teljes lakosságszám 250 fő körül alakul, de ez csak becslés, ugyanis a 2016-os népszámlálás óta nem tudják pontosan, hogy hányan élnek a szigeten.

 

Cape York-félsziget

Ausztrália kontinentális részének legészakibb pontján található a Cape York-félsziget, ahol csodás táj és még csodásabb tengerpartok várják, aki esetleg ide látogatna. Fürdőzésről nagyon nem lehet szó, a környéken ugyanis hemzsegnek a krokodilok, cserébe a turistahadtól sem kell tartani. Cape Yorkot ugyanis kizárólag terepjáróval lehet megközelíteni, de így is 28 óráig tart az út a legközelebbi nagyvárosból, Cairnsből.

A technológia csúcsát itt a Paterson távíró-állomás jelenti, ezzel pedig be is fejeződött a civilizációs csecsebecsék listája. A régiót öt bennszülött ausztrál törzs birtokolja, ők foglalkoznak az ide tévedő turistákkal. Aki vállalja a kényelmetlenségeket, annak csodálatos természeti élményekben lehet része, ebben a térségben található ugyanis Ausztrália legnagyobb érintetlen vadonja, ahol az esőerdőktől a szavannán át a mangrove mocsarakig tart a kínálat.

Pitcairn-szigetek

A brit fennhatóság alá tartozó aprócska szigetcsoport tavalyi becslés szerint körülbelül 50 ember otthona. A régió négy szigetből áll, amelyek több száz kilométerre esnek egymástól, összesített területük pedig mindössze 47 négyzetkilométer, amely körülbelül négyszer akkora, mint Budapest XIII. kerülete. Reptér nincs, így a megközelítése kizárólag vízi úton lehetséges: 32 órás hajóúttal lehet eljutni a szigetekre.

Az idelátogatók főleg az élővilág csodáiban gyönyörködhetnek, mivel 2015-ben a brit kormány itt jelölte ki az eddigi legnagyobb tengeri rezervátumot, de a madarak rajongói számára is tartogat ínyencségeket a szigetcsoport, több olyan fajt is megfigyeltek, amelyek kizárólag itt találhatóak meg a bolygón.

Ittoqqortoormiit

Ittoqqortoormiit is olyan távol esik mindentől, hogy csak légi úton, helikopterrel lehet megközelíteni, legalábbis az év 9 hónapjában, amikor a jégtakaró megakadályozza a hajók kikötését. Lakossága tavalyi adatok szerint 345 főre tehető, akik nagy része fókavadászatból tartja fenn magát. A kisváros másik fontos bevételi forrása a turizmus, viszonylag sokan utaznak ide ugyanis azért, hogy lássák a sarki fényt.

Érdekesség, hogy a várostól hét kilométerre található egy másik település, Uunarteq, amely azonban lakatlan, csupán egy régi meteorológiai állomás és egy telegráf-adó található itt.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!