Ez Magyarország legszebb vasútvonala

A Bakonyban található hazánk egyik legbámulatosabb vasútvonala.

A Győr-Veszprém vasútvonal cuha-völgyi szakasza a közelmúltban az ország egyik turisztikai célpontja lett, ami nem meglepő. Műszakilag egyedülálló Magyarországon a Porva-Csesznek és Vinye közti impozáns szakasz, ahol három alagúton és két völgyhídon át halad keresztül. Az egyik viadukt felett található az 1896-os vasútépítési emlékmű, valamint ezen a vonalon található az egyetlen omlásvédővel ellátott alagút.

A vonatok átlagsebessége 40 km/óra. 2005-ben a Cuha-völgyben a támfalak lábazatát az alámosások ellen hosszú betonküszöbökkel, kőfalakkal megerősítették. Az eredeti támfalakat olasz hadifoglyok építették az első világháború alatt. 2011-ben a Bakonyszentlászló és Veszprém közötti szakasz műemlék védettséget kapott. 2013-ban a vasútvonal a Nemzeti Vagyon része lett.

Az újabban Bakonyvasútként ismert szakasz az ország legmeredekebb vasútvonala is egyben, hiszen 20 ezrelékes emelkedők is találhatóak rajta.

A vonalnak azonban nem csak turisztikai jelentősége van, hivatásforgalmat bonyolít Győr és a környező települések között – írja a Sokszínű vidék.

 

Június 1-jétől már a környező országok is felfedezhetőek. Hálókocsis vonatokkal pedig egész Európa bejárható.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: turizmus.com, Turista Magazin, Csodálatos Bakony)