Ez lehet a világ első karbonsemleges városa

Néhány település már 2025-re elérheti a kitűzött célt.

A Time Out brit magazin szerint az elsők között lehet Koppenhága, aki karbonmentessé válik. Ehhez a közlekedés 75%-nak kerékpárral, gyalog vagy tömegközlekedéssel kell történnie, a fűtés 100 %-nak pedig megújuló energiából kell származnia.

A széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez nagy mértékben hozzájárul egy szemétégető, vagyis hulladékból energiát előállító üzem, az Amager Bakke vagy CopenHill, amely otthonok és vállalkozások tízezreit látja el, és amelynek tetején még síközpont is épült 2019-ben.

Bár Koppenhága meglehetősen sokat tesz a környezetbarát életmód népszerűsítéséért, olyannyira, hogy például egy falut is betelepítenének a városba, az újságíró szerint nincs rá garancia, hogy a dán főváros lesz az első.

Esélyes még a spanyolországi Valencia is, melyet épp nemrég választottak az okosturizmus európai fővárosává, és a finn Lahti, mely a világ első szén-dioxid-semleges szimfonikus zenekarával is rendelkezik. Mindkét város ugyanerre az évre szeretne karbonsemlegessé válni, de összesen több mint 700 város tett ígéretet arra, hogy 2050-ig eléri a célt.

Átadják a Sagrada Família 9. tornyát.  Ismét lehet túrázni a gőzölgő Hévíz-patakon.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via