Ez az ország legújabb természetvédelmi területe

Az egyik oldalon a visegrádi várat, a másikon a Börzsönyt láthatjuk.

A Kisoroszi Szigetcsúcs a Szentendrei-sziget legészakibb csücske, Kisoroszi része, valódi nomád paradicsom, ahol a vízhez érve az egyik oldalon a visegrádi várat, a másikon a Börzsönyt láthatjuk.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park 1997-es megalakításakor elkövetett adminisztrációs hiba miatt e területet nem nyilvánították védetté, így ott a nemzeti park nem érvényesíthette maradéktalanul a táj- és természetvédelmi szempontokat.

2021-ben 373 millió forintos turisztikai fejlesztést akartak elindítani a területen, miután a kormány 2017-ben kiemelt turisztikai térségbe sorolta a Dunakanyart.

A beruházás céljai közt szerepelt egyebek mellett az utak leaszfaltozása, járdák építése, közművesítés, növénytelepítés, geodéziai mérések. A Kisoroszi Szigetvédők civil szervezet petíciót is indított, hogy a hely ne alakuljon át természetpusztító turisztikai nagyüzemmé.

A korrekcióra idén szeptemberben került sor. A Magyar Közlönyben megjelent természetvédelmi besorolást módosító rendelet lehetőséget ad a korábban kiadott hatósági engedélyek szakmai felülvizsgálatára és a beruházás leállítására, miután a Kisoroszi Szigetcsúcs természetvédelmi státusza jogilag egyértelműen megalapozottá vált.

Átadják a Sagrada Família 9. tornyát.  A hely, ami Csernobilnál is veszélyesebb.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: Sokszínű vidék)

(Fotó: kisoroszionline)